Μέι: Η λογομαχία με τον Γιούνκερ και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Μέι: Η λογομαχία με τον Γιούνκερ και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

«Είχα μια δυνατή συζήτηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ»

Την άποψη ότι είναι πιθανό να εξασφαλίσει επιπλέον διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit ώστε να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση, εξέφρασε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην έντονη λογομαχία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι συνομιλίες με τους συναδέλφους μου σήμερα έδειξαν ότι πράγματι είναι πιθανό να έχουμε περαιτέρω διευκρινίσεις και συζητήσεις, μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Μέι είπε ακόμη πως οι συζητήσεις για το Brexit θα γίνουν σκληρές προς το τέλος των διαπραγματεύσεων. «Διαπραγματεύσεις όπως αυτές είναι πάντοτε σκληρές και όσο πλησιάζουμε στο τέλος, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες επειδή διευθετούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες κάποιου πράγματος».

Η λογομαχία με τον Γιούνκερ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε στη διάρκεια μιας ζωηρής συζήτησης που είχαν σήμερα ότι δεν την είχε αποκαλέσει «νεφελώδη».

Η Μέι εμφανίστηκε νωρίτερα σε ένα βίντεο να διαμαρτύρεται στον Γιούνκερ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας τον ότι τη χαρακτήρισε νεφελώδη, όρο τον οποίο χρησιμοποίησε χθες ο Γιούνκερ για να περιγράψει τη συζήτηση για το Brexit.

«Είχα μια δυνατή συζήτηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους. «Νομίζω πως αυτό είναι το είδος της συζήτησης που μπορείς να έχεις όταν έχεις αναπτύξει μια σχέση εργασίας και εργάζεσαι καλά με τον άλλον. Και αυτό που προέκυψε από αυτήν ήταν η διευκρίνισή του πως αναφερόταν, όταν χρησιμοποίησε αυτή την ιδιαίτερη φράση, … στο γενικό επίπεδο της συζήτησης στη Βρετανία».

Η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι που πρέπει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τι συζητούσαν με την Βρετανίδα πρωθυπουργό σήμερα το πρωί όταν τους συνέλαβε ο φακός να μιλούν έντονα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε χαριτολογώντας: «τουλάχιστον δεν χορεύαμε». Στη συνέχεια ο Γιούνκερ εξήγησε ότι η Τερέζα Μέι νόμιζε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε την ίδια όταν είπε πως η βρετανική θέση είναι «νεφελώδης». «Δεν αναφερόμουν στην ίδια, αλλά στη συνολική κατάσταση της συζήτησης με το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Φερθήκαμε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι με τον μεγαλύτερο σεβασμό όλοι μας και εκτιμάμε τις προσπάθειές της για να επικυρωθεί η συμφωνία μας», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...