Υπέρ του διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου

Υπέρ του διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου

Εξελίξεις στην κεντροαριστερά της Ιταλίας

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα τάχθηκε ανοικτά υπέρ του διαλόγου με το κίνημα Πέντε Αστέρων.

«Δεν συμφωνώ με πολλά σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά οι σχολιαστές που λένε ότι η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια χαίρουν της εμπιστοσύνης του 60% των Ιταλών, έχουν δίκιο», τόνισε ο Σαλα, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

«Το ιταλικό πολιτικό σύστημα έχει και πάλι ως σημείο αναφοράς την απλή αναλογική. Κατά συνέπεια, τα στελέχη της κεντροαριστεράς τα οποία αναθεματίζουν όποιον ζητά τον διάλογο με τα Πέντε Αστέρια, πρέπει να ξέρουν ότι και εγώ τάσσομαι υπέρ του διαλόγου αυτού. Είμαστε διαφορετικοί, είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε», πρόσθεσε ο δήμαρχος της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

To κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να εκλέξει, στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου, τον νέο του γραμματέα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, «φαβορί» φαίνεται να είναι ο νυν περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης Νικόλα Τζινγκαρέτι, ο οποίος επιθυμεί να τονώσει το αριστερό προφίλ του κόμματος, χωρίς να αποκλείει και την έναρξη διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση του πρώην γραμματέα και πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά είναι άγνωστο αν θα αποφασίσει τελικά να παραμείνει εντός των «Δημοκρατικών» ή αν θα θελήσει να δημιουργήσει μια νέα, δική του πολιτική δύναμη.