Ακόμη και τα μικρά παιδιά θέλουν να.. πλασάρουν καλή εικόνα

Ήδη από την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά προσπαθούν να παρουσιάσουν μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους. Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι τα παιδιά είναι πιο γενναιόδωρα μόνο όταν γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους παρακολουθούνται.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που δημοσιοποίησαν τη μελέτη στην επιθεώρηση PLoS ONE, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά είναι γενικά πιο γενναιόδωρα από ό,τι οι ενήλικες. Όμως, οι επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό λάθος, δεν συνυπολόγισαν το γεγονός ότι τα παιδια ήξεραν ότι τα παρατηρούσαν.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ εξέτασαν το εάν η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζει ανάλογα με το αν οι πράξεις τους θα γίνουν γνωστές.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε σε κάθε παιδί μερικά αυτοκόλλητα και τους είπαν ότι μπορούσαν να χαρίσουν σε άλλα παιδάκια ένα έως τέσσερα από αυτά τα αυτοκόλλητα. Τα παιδιά που θα έπαιρναν τα αυτοκόλλητα από το συνομήλικό τους ήταν ορισμένες φορές παρόντα ενώ τις υπόλοιπες έμειναν κρυμμένα.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα τα παιδιά έτειναν να είναι πιο γενναιόδωρα όταν ο παραλήπτης της γενναιοδωρίας τους ήταν παρών και τους παρακολουθούσε. Επίσης, όταν κλήθηκαν να βάλουν τα αυτοκόλλητα που θα δώριζαν σε αδιαφανές κουτί αποδείχτηκαν πιο φειδωλά από ότι όταν τα έβαζαν σε διάφανο.

Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική, δεδομένου ότι μόνο τα παιδιά που έβλεπαν τον αποδέκτη της δωρεάς και έβαζαν τα αυτοκόλλητα σε διαφανές κουτί χάρισαν το μέγιστο των τεσσάρων αυτοκόλλητων.