Υποχωρεί στα «κίτρινα γιλέκα» η γαλλική κυβέρνηση

Υποχωρεί στα «κίτρινα γιλέκα» η γαλλική κυβέρνηση

Ακύρωσε το μέτρο για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εγκατέλειψε τα σχέδια της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, την οποία προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει για έξι μήνες, δήλωσε σήμερα στους βουλευτές ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, σε μια προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε απόψε με ψήφους 358 υπέρ έναντι 194 κατά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Φιλίπ, μετά από μια συζήτηση περίπου 5 ωρών. «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιελήφθη στον προϋπολογισμό του 2019».

Ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε σαφές στο κοινοβούλιο ότι η αύξηση δεν θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό, ωστόσο δεν ανέφερε αν αυτή θα συμπεριληφθεί κατά τη διάρκεια του 2019 σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ζητήσει νωρίτερα από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.