Ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε τους ομοεθνείς του στο Κόσοβο να διαδηλώσουν

Ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε τους ομοεθνείς του στο Κόσοβο να διαδηλώσουν

Αιτία οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν στα σερβικά προϊόντα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε σήμερα τους Σέρβους του Κοσόβου να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους κατά των τελωνειακών δασμών που επιβλήθηκαν από το Κόσοβο στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία.

Οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον και η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο ζήτησαν από την Πρίστινα να ανακαλέσει αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς που φθάνουν το 100% και επιβάλλονται από τις 22 Νοεμβρίου στα σερβικά προϊόντα.

Από την Τρίτη, οι Σέρβοι του Κοσόβου διαδηλώνουν, κυρίως στη διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα, η οποία παραμένει το θέατρο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στους Σέρβους, που είναι εγκατεστημένοι βόρεια του ποταμού Ιμπάρ, και τους αλβανούς Κοσοβάρους, στο νότο.

Οι δήμαρχοι τεσσάρων σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Πρίστινα επέβαλε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς μετά την άρνηση της Ιντερπόλ να δεχθεί την ένταξη του Κοσόβου, μια απόρριψη για την οποία η Πρίστινα θεωρεί υπεύθυνο το Βελιγράδι.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου υπογράμμισε σήμερα πως αυτό το μέτρο δεν έχει στόχο τη σερβική μειονότητα και πως εξαιρούνται απ' αυτό οι ορθόδοξοι θρησκευτικοί τόποι, ενώ επανέλαβε πως αυτή η «κυρίαρχη απόφαση» ελήφθη εξαιτίας «των συνεχών εμποδίων που θέτει η Σερβία στη χώρα μας».

Πριν υποδεχθεί στο Βελιγράδι τους εκπροσώπους τους, ο πρόεδρος Βούτσιτς κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου «να συνεχίσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις τους» εναντίον «αυτής της απόφασης που καταστρέφει την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη, χωρίς να μιλήσουμε για τις τρομερές οικονομικές συνέπειες».

Αν δεν βρεθεί κάποια λύση, «φοβάμαι πως κανένας συμβιβασμός δεν φαίνεται στον ορίζοντα», προειδοποίησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Οι Δυτικοί ασκούν πίεση στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Η Σερβία εκφράζει επίσης ανησυχίες για τα σχέδια του Κοσόβου να αποκτήσει γρήγορα έναν στρατό.