Ο κομμουνιστής Τζακ Μα – Ο πλουσιότερος Κινέζος είναι μέλος του ΚΚΚ

Ο κομμουνιστής Τζακ Μα – Ο πλουσιότερος Κινέζος είναι μέλος του ΚΚΚ

«Η φιλοσοφία μου είναι να αγαπώ την κυβέρνηση, αλλά να μην παντρευτώ ποτέ μαζί της»

Ο ιδρυτής του κινέζικου κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, είναι μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), αποκάλυψε ο επίσημος Τύπος.

Η ένταξή του Τζακ Μα στο ΚΚΚ, το οποίο έχει 89 εκατομμύρια μέλη, αποκαλύφθηκε από τη Λαϊκή Ημερησία, το όργανο του ΚΚΚ, σε άρθρο της στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των πρωταγωνιστών της ανάπτυξης της Κίνας.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είχε στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να μην ανακατεύεται στην πολιτική, εντάσσεται έτσι στις τάξεις άλλων εξαιρετικά πλούσιων προσωπικοτήτων που είναι μέλη του ΚΚΚ, όπως ο δισεκατομμυριούχος Σου Τζιαγίν, εργολάβος ακινήτων και ιδρυτής του ομίλου Evergrande.

Η Λαϊκή Ημερησία αναφέρει ιδιαίτερα στο άρθρο της, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, πως ο Τζακ Μα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο υπέρ των νέων «Δρόμων του Μεταξιού», του γιγάντιου κινεζικού προγράμματος επενδύσεων κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2013 από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Στο άρθρο χαιρετίζεται επίσης ως ένας από τους «εξαίρετους οικοδόμους του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά στην επαρχία Τσετσιάνγκ», όπου έχει την έδρα της η Alibaba.

Καθώς σε πολλούς τομείς της οικονομίας κυριαρχούν κρατικές επιχειρήσεις, η ένταξη στο ΚΚΚ μπορεί μερικές φορές να διευκολύνει τα διαβήματα των ιδιωτών επιχειρηματιών μέσα σ' ένα περίπλοκο νομοθετικό και οικονομικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος Σι επιθυμεί να επεκτείνει την επιρροή του κόμματος στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε επιχείρηση στην οποία εργάζονται περισσότερα από τρία μέλη του ΚΚΚ οφείλει έτσι να ιδρύει έναν πυρήνα του κόμματος ή, αν δεν υπάρχουν αρκετά μέλη, να συνασπίζεται με τις γειτονικές επιχειρήσεις για να το κάνει.

Τρεις ιδιωτικές εταιρείες στις τέσσερις έχουν ήδη συμμορφωθεί προς αυτή την απαίτηση.

Σύμφωνα με τους τελευταίους κανόνες που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με τις οργανώσεις του κόμματος στους κόλπους των επιχειρήσεων και δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αυτοί οι πυρήνες του ΚΚΚ οφείλουν «να καθοδηγούν και να εποπτεύουν την επιχείρηση ώστε να σέβεται αυστηρά τους νόμους και τους εθνικούς κανονισμούς».

Ο Τζακ Μα δεν είχε δηλώσει πως είναι μέλος του κόμματος όταν η Alibaba εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 2014. Όμως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισαν αν ήταν τότε ήδη μέλος του.

Εκπρόσωπος της Alibaba αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Τζακ Μα είχε στο παρελθόν διακηρύξει μια κάποια απόσταση από την εξουσία: «η φιλοσοφία μου είναι να αγαπώ την κυβέρνηση, αλλά να μην παντρευτώ ποτέ μαζί της», δήλωνε το 2007 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ωστόσο τα νέα μέλη του κόμματος οφείλουν να δίνουν έναν όρκο: «Να είμαι πιστός στο Κόμμα, να εργάζομαι δραστήρια, να μάχομαι για τον κομμουνισμό όλη μου τη ζωή, να είμαι πάντα έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα για το Κόμμα και τον λαό και να μην προδώσω ποτέ το Κόμμα».