Με τον «κανόνα των τριών φορών» συνήθιζε να πείθει μεγαλοστέλεχος τα αφεντικά της να συμφωνούν

Με τον «κανόνα των τριών φορών» συνήθιζε να πείθει μεγαλοστέλεχος τα αφεντικά της να συμφωνούν

Μετά από περίπου 3 δεκαετίες ως υπάλληλος κατάφερε να γίνει αντιπρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

Το στέλεχος άλλοτε της General Electric και του κτηματομεσιτικού γίγαντα NBC Properties, Beth Comstock, πέρασε 27 ολόκληρα χρόνια ως υπάλληλος πριν γίνει τελικά αντιπρόεδρος της GE.

Αντί να δέχεται λοιπόν με κατεβασμένο το κεφάλι τα όχι σε μια καλή της πρόταση, η Comstock κατέληξε σε μια ιδέα, τον «κανόνα των τριών φορών», όπως τον αποκαλεί: να παρουσιάζει δηλαδή στον διευθυντή της την ίδια ιδέα τρεις φορές.

Ακούγοντας πάντα τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις του, ερχόταν και επανερχόταν και μια τρίτη φορά με την ίδια ιδέα, καθώς το «όχι» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό της. Παραδέχεται βέβαια πως κάποια αφεντικά παραείναι πρόθυμα να σκοτώνουν τις ιδέες των υφισταμένων τους, οπότε και πάλι έγκειται στον υπάλληλο να κάνει «μικρά πειράματα» ώστε να του δείχνει πως το έχει δουλέψει το πράγμα και άρνηση δεν σηκώνει.

Δουλεύοντας λοιπόν για τον Jeff Immelt της GE και τον Bob Wright της NBC, η Comstock παρουσίαζε την πρότασή της πάντα τρεις φορές: «Σιγουρευόμουν πως είχα επιστρέψει τουλάχιστον τρεις φορές με την ιδέα μου. Αυτό χρειάζεται έναν ορισμένο βαθμό εμπιστοσύνης. Αλλά επειδή κάποιος λέει όχι, γιατί να μην μπορείς να επιστρέψεις και να δεχτείς τα σχόλιά του;», λέει στο πρόσφατο αυτοβιογραφικό πόνημά της «Imaging It Forward».

«Έχεις πιθανότατα μεγαλύτερες ικανότητες και βαθμό ελευθερίας απ’ όσο πιστεύεις. Και σε προκαλώ, γιατί έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους που μου λένε ‘‘το αφεντικό δεν με αφήνει’’, ‘‘δεν έχω λεφτά’’ ή ‘‘οι επενδυτές δεν μας το επιτρέπουν’’. Κι αυτό δεν είναι πάντα αληθές».

«Προσπάθησε μικρά πράγματα», συμβουλεύει, «πήγαινε πίσω στο αφεντικό σου και πες του ‘‘κοίτα τι έκανα μόλις. Δούλεψε! Μπορώ να έχω τη χρηματοδότηση να κάνω περισσότερο από αυτό;’’», για να καταλήξει: «Συνέχισε να επιστρέφεις, πάντα να επιστρέφεις»…