Γιατί το Brexit «απειλεί» τα βρετανικά μουσεία

Γιατί το Brexit «απειλεί» τα βρετανικά μουσεία

Το Victoria & Albert Museum έχει κάνει ήδη τους υπολογισμούς του και είναι ιδιαίτερα ζοφεροί

Υψηλό αναμένεται να είναι το κόστος του Brexit για τα βρετανικά μουσεία. Ο λόγος είναι απλός: σήμερα ο δανεισμός έργων τέχνης μεταξύ των χωρών μελών της Ένωσης είναι σχετικά οικονομικός. Αν όμως το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ομάδα των 27 κρατών, χωρίς να επιτευχθεί μία κοινή συμφωνία, τότε η οποιαδήποτε μεταφορά έργων θα υπόκειται αυτόματα σε αντίστοιχους φόρους εξαγωγής.

Ενδεικτικά αναφέρεται η έκθεση με τα έργα του κλασικού Ισπανού ζωγράφου, Χοσέ ντε Ριβέρα, στην Πινακοθήκη Dulwich, η οποία είναι μία από τις τεράστιες εμπορικές επιτυχίες της σεζόν στο Λονδίνο. Οι περισσότερες από τις εκθέσεις που προσελκύουν τις μέρες αυτές το κοινό στη βρετανική πρωτεύουσα προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, ή η Γαλλία. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εκτός ΕΕ δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να διοργανωθούν.

Το Victoria & Albert Museum, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο, όσον αφορά την οργάνωση εκθέσεων, έχει κάνει ήδη τους υπολογισμούς του και είναι τόσο ζοφεροί που υπεύθυνοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν: ο καθένας από αυτούς τους νέους φόρους που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, θα πρόσθετε στα έξοδά του Μουσείου ένα τιμολόγιο άνω των 28 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στην εφημερίδα El Publico, υπεύθυνοι της βρετανικής Εθνικής Πινακοθήκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώνουν πως η σημερινή εικόνα μπορεί να αλλάξει δραματικά. «Είναι πολύ σημαντικό για τα μουσεία και γκαλερί στη Βρετανία να συνεχίζουν να μοιράζονται συλλογές και εμπειρίες τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και με άλλα ευρωπαϊκά μουσεία. Τα μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από όλες εκείνες τις φιλόδοξες εκθέσεις που συνδιοργανώθηκαν με άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, από τις απλουστευμένες διαδικασίες δανεισμού έργων τέχνης και από τα διασυνοριακά συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα».