Μέι: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για το μέλλον της Βρετανίας

Μέι: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για το μέλλον της Βρετανίας

Μιλώντας στο Sky News, η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό θώκο θα δημιουργήσει αβεβαιότητα

Μήνυμα προς τους επικριτές της έστειλε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας τους πως πιθανή ανατροπή της θα έθετε σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του Brexit. Μάλιστα, όπως τόνισε, σε συνέντευξή της στο Sky News, οι επόμενες επτά ημέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, γι' αυτό και δεν θα επιτρέψει η συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από τις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, όπως τόνισε, οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες επιστολές για τη διαδικασία πρότασης μομφής. «Εξ όσων γνωρίζω, όχι, δεν έχουν» απάντησε όταν ρωτήθηκε για το εάν ο πρόεδρος της επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπράντι, έχει γίνει αποδέκτης 48 επιστολών.

Μιλώντας στο Sky News, η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό θώκο θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στη Βρετανία, ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο και όπως είπε, η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.

Από την Τετάρτη που αποκάλυψε τη συμφωνία του «διαζυγίου» με την ΕΕ η Μέι δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα με παραιτήσεις υπουργών της, ανάμεσά τους και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, αλλά και ανταρσία από κάποιους βουλευτές του κόμματός της που επιδιώκουν την ανατροπή της.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, τουλάχιστον 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι. Πιθανόν όμως και άλλοι να το έχουν πράξει παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με τη Μέι οι διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται και η ίδια πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα έχει συνομιλίες και με άλλους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου.

Πολλές βρετανικές εφημερίδες, πάντως, έγραψαν ότι πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί, υπέρμαχοι του «διαζυγίου», συνεργάζονται για να ασκήσουν πιέσεις στην Μέι να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας, αλλά σε σημερινή επιστολή της στην Sun on Sunday, η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Πάντως, ο παραιτηθείς υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας σήμερα στο ΒΒC κι ενώ χαρακτήρισε μοιραία προβληματική τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, πρόσθεσε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να αλλάξει πορεία η πρωθυπουργός, δηλαδή να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας.