Καταφύγιο στον Όρμπαν ζητά ο Γκρουέφσκι

Καταφύγιο στον Όρμπαν ζητά ο Γκρουέφσκι

Πώς ταξίδεψε και εισήλθε στην Ουγγαρία χωρίς διαβατήριο ο Γκρουέφσκι;

Θυμίζει σενάριο πολιτικού θρίλερ, είναι όμως πραγματικότητα. Ο πρώην πρωθυπουργός της FYROM, Νίκολα Γκρουέφκσι, ο οποίος κυβέρνησε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με τρόπο αυταρχικό τη χώρα του από το 2006 μέχρι το 2016 και καταδικάστηκε για διαφθορά σε δύο χρόνια φυλάκιση, κατέθεσε αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι του έχουν κατασχέσει το διαβατήριο. Το πως κατάφερε να διαφύγει παραμένει μυστήριο. Ο ίδιος πάντως έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο facebook ότι «θα παραμείνω πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσω».

Οι ουγγρικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν

Επίσημη επιβεβαίωση, πάντως, από την πλευρά των ουγγρικών αρχών ότι ο Γκρουέφσκι έχει καταθέσει αίτηση ασύλου δεν υπάρχει. Μετά από ερώτηση της Deutsche Welle, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει πως «ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει» ότι ο Γκρουέφσκι υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της FYROM αντίθετα επιβεβαίωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ουγγρικές αρχές ότι ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην Ουγγαρία και παράλληλα ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της FΥROM κάλεσε τον Ούγγρο πρέσβη στα Σκόπια.

Όπως αναφέρει η Deutsce Welle, για να καταλάβει κανείς τις διαστάσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης θα πρέπει να θυμηθεί τι συνέβη μέχρι το 2016 που κυβερνούσε. Και κυβερνούσε με μαφιόζικες μεθόδους, γεγονός που πιστοποιείται από χιλιάδες έγγραφα και ηχητικά ντοκουμέντα με τα οποία ασχολήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ειδικό τμήμα της Εισαγγελίας στα Σκόπια. Ο Γκρουέφσκι καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση τον περασμένο Μάιο για παράνομο πλουτισμό για την απόκτηση μιας πολυτελούς λιμουζίνας.

Το πολιτικό δίλημμα του Βίκτορ Όρμπαν

Με τον Βίκτορ Όρμπαν τον συνδέει μακρά φιλία. Ο Ούγγρος πολιτικός μάλιστα εμφανίστηκε στον προεκλογικό του αγώνα πριν από ένα χρόνο στη FYROM. Εκτός αυτού, μέσω ενός βίντεο στάθηκε στο πλευρό του όσον αφορά την διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας του.

Γενικά αποτελεί στρατηγική του Βίκτορ Όρμπαν να στηρίζει αυταρχικούς πολιτικούς από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να τους ενθαρρύνει στον αγώνα τους για ένταξη στην ΕΕ, τονίζει η Deutsche Welle. Στόχος του είναι να ενισχύσει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της Ευρώπης, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών έναντι της ΕΕ και κατάργηση των διαδικασιών προσφυγής κατά κρατών μελών για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Η υπόθεση Γκρουέφσκι αναδεικνύει όμως κάποια πολύ βασικά ερωτήματα. Δεν ήταν σε θέση οι αρχές της FYROM να αποτρέψουν τη διαφυγή του στο εξωτερικό; Σχετικές εικασίες υπήρχαν ήδη στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης πώς ταξίδεψε και εισήλθε στην Ουγγαρία χωρίς διαβατήριο; Η Ουγγαρία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και υποτίθεται ότι έχει καλά φυλασσόμενα σύνορα.

Ο Όρμπαν μέχρι σήμερα έδινε μεγάλη σημασία στη νομιμότητα και τώρα έχει το δίλημμα εάν θα τη σεβαστεί και σε αυτή την περίπτωση. Εάν θα σεβαστεί το εθνικό και διεθνές δίκαιο, καταλήγει η Deutsche Welle.

Παρακαλούμε περιμένετε ...