Die Welt: Το όνειρο του Ερντογάν να κάνει την Τουρκία γίγαντα των εξοπλισμών

Die Welt: Το όνειρο του Ερντογάν να κάνει την Τουρκία γίγαντα των εξοπλισμών

Η Άγκυρα θέλει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αμυντικών εξοπλισμών παγκοσμίως

Στο «όνειρο» του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει την Τουρκία «γίγαντα των εξοπλισμών» αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στο άρθρο της με τίτλο «Το όνειρο του Ερντογάν για το υπερόπλο» η γερμανική εφημερίδα αναλύει πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε γίγαντα των εξοπλισμών. Σχεδιάζει συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν».

Διαβάστε στο newsΗ «μεγάλη δουλειά» που κάνει ο Ερντογάν με την τουρκική βιομηχανία

Μάλιστα, σε αναφορά της Deutsche Welle στο δημοσίευμα της Die Welt αναφέρεται πως η Τουρκία θέλει να γίνει όχι μόνο αυτάρκης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως σε αμυντικό εξοπλισμό. «Το πώς γίνεται αυτό, υποδεικνύει το παράδειγμα του πολεμικού ελικοπτέρου Τ129 Ατάκ», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Με βάση το ιταλικό Α129 Μανγκούστα της εταιρίας Αγκούστα-Βέστλαντ και με τη συνεργασία των Ιταλών, οι Τούρκοι ανέπτυξαν ένα τουρκικό, πλέον, οπλικό σύστημα με δικά τους αμυντικά και ηλεκτρονικά συστήματα και κάποιες αλλαγές στον θάλαμο διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για εξαγωγές, για παράδειγμα στο Πακιστάν» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Διαβάστε την ανάλυση του καθηγητή γεωπολιτικής, Κωνσταντίνου Γρίβα στο news: Το όπλο «στρατιωτικής τρομοκρατίας» της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

Μεταξύ άλλων, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η Τουρκία θέλει να παράγει δικά της τεθωρακισμένα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη που είναι αόρατα στο ραντάρ, ακόμα και κανόνια λέιζερ. Σύμφωνα με τη Welt, η επιμονή της Άγκυρας στα εξοπλιστικά προγράμματα έχει συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους: «Από το 2015 το γενικό επιτελείο έχει εκφράσει ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι το νέο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αποτελεί όργανο εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ή να επιβάλει σε νησιά του Αιγαίου εδαφικές αξιώσεις, τις οποίες εγείρουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία».