Yeni Safak: Η Τουρκία θα αποκτήσει και δεύτερο αεροπλανοφόρο, θα το λέει «Θράκη»

Yeni Safak: Η Τουρκία θα αποκτήσει και δεύτερο αεροπλανοφόρο, θα το λέει «Θράκη»

Θα εφοδιαστούν με μαχητικά F-35 με δυνατότητες κάθετης αποπροσνήωσης

Με στόχο να γίνει παγκόσμια στρατιωτική δύναμη η Τουρκία έχει παραγγείλει άλλα 16 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F35B, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κατακόρυφες προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρο, αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com επικαλούμενη δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak. Στόχος είναι μέχρι το 2023 η Τουρκία να έχει αεροπλανοφόρο με πολεμικά αεροσκάφη τοποθετημένα σε αυτό και να μπορεί να κάνει υπερηπειρωτικές επιχειρήσεις.

Η Yeni Safak με τίτλο «Ο στόλος θα πάρει F-35», αναφέρεται στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και γράφει ότι η Άγκυρα κάνει στρατηγικές κινήσεις τη μία πίσω από την άλλη.

Αναφέρει περαιτέρω ότι εκτός από τα εκατόν F35A έχει δοθεί παραγγελία και για 16 F35B τα οποία θα μπορούν να κατεβαίνουν κατακόρυφα, ενώ παίρνουν επίσης δεύτερο αεροπλανοφόρο για να στηρίξει το εθνικό αεροπλανοφόρο Αναντολού που είναι υπό κατασκευή. Όπως προσθέτει, στόχος είναι να έχουν και το αεροπλανοφόρο και τα τζετ τα οποία θα τοποθετηθούν σε αυτό μέχρι το 2023 και σχολιάζει ότι με το αεροπλανοφόρο αυτό οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα γίνουν μια παγκόσμια δύναμη.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak το αεροπλανοφόρο Αναντολού εγχώριας κατασκευής αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η κατασκευή και δεύτερου αεροπλανοφόρου με την ονομασία Θράκη. Ωστόσο, στο μεταξύ προγραμματίζεται η αγορά ενός αεροπλανοφόρου που θα στηρίξει το Αναντολού και γι αυτό έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες.

Το πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει την Τουρκία εντάσσοντάς την ανάμεσα στις λίγες στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτουν αεροπλανοφόρα και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δυνάμεις ξεκίνησε με οδηγίες του Τούρκου Προέδρου και στόχος είναι το 2023 να πλοία μαζί με τα αεροπλάνα να περάσουν μπροστά από το Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη χαιρετίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν. Προστίθεται ότι με αυτές τις δυνατότητες η Τουρκία θα μπορεί να κάνει υπερηπειρωτικές επιχειρήσεις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μπορούν να δείξουν την παρουσία τους στις τέσσερις γωνιές του κόσμου υποστηρίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.