Πέθαναν οι 4 από τους 6 σπάνιους μαύρους ρινόκερους στο Τσαντ

Πέθαναν οι 4 από τους 6 σπάνιους μαύρους ρινόκερους στο Τσαντ

Είχαν μεταφερθεί από τη Νότια Αφρική για την εξάπλωση του είδους και πέθαναν από ασιτία

Οι τέσσερις από τους έξι μαύρους ρινόκερους που είχαν μεταφερθεί στο Τσαντ από τη Νότια Αφρική, πέθαναν -πιθανότατα από ασιτία- ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο χώρες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι έξι μαύροι ρινόκεροι, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, μεταφέρθηκαν τον περασμένο Μάιο στο Τσαντ, μια χώρα όπου είχαν εξαφανιστεί από το 1972, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας. Οι αρχές του Τσαντ ανέφεραν, ότι δύο από αυτούς πέθαναν τον περασμένο μήνα. Οι δύο χώρες και η οργάνωση African Parks που επέβλεψε τη μετακίνηση των ζώων στο Εθνικό Πάρκο Ζακούμα του Τσαντ, ανέφεραν ότι πιθανότατα οι ρινόκεροι δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον τους.

Οι δύο που απέμειναν, αιχμαλωτίστηκαν και έχουν οδηγηθεί σε κλειστούς χώρους φύλαξης, όπου παρακολουθούνται από ειδικούς. Πριν από δύο δεκαετίες η λαθροθηρία οδήγησε τους μαύρους ρινόκερους σχεδόν στην εξαφάνιση στη νότια, ανατολική και κεντρική Αφρική. Ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 98% από το 1960 μέχρι το 1998, αλλά σήμερα έχει διπλασιαστεί. Υπολογίζεται, ότι σήμερα ζουν ελεύθεροι περίπου 5.400 μαύροι ρινόκεροι.

Η μεταφορά των ρινόκερων από τη Νότια Αφρική στο Τσαντ είχε ως στόχο να βοηθήσει στη διάσωση του είδους, με την επέκτασή του και σε άλλες περιοχές της Αφρικής. Ωστόσο, μια παρόμοια προσπάθεια επανεισαγωγής των μαύρων ρινόκερων στην Κένυα είχε την ίδια κατάληξη. Από τα 11 ζώα, τα 10 πέθαναν, κατά πάσα πιθανότητα επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό. Ο ενδέκατος δέχτηκε επίθεση από ένα λιοντάρι και πέθανε αργότερα από τα τραύματά του.