ΟΗΕ: Πάνω από 100.000 νέοι Σουδανοί πρόσφυγες στο Τσαντ

ΟΗΕ: Πάνω από 100.000 νέοι Σουδανοί πρόσφυγες στο Τσαντ

Η πλειονότητα αυτών «προέρχονται από το Νταρφούρ»

Ο αριθμός των Σουδανών που έχουν διαφύγει στο γειτονικό Τσαντ για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα τους εδώ και ενάμιση μήνα ξεπέρασε τις 100.000, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που ζητά επείγουσα οικονομική βοήθεια.

«Ο αριθμός των νέων προσφύγων ξεπέρασε το όριο των 100.000» από την έναρξη, στις 15 Απριλίου, της σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατηγών που μάχονται για την εξουσία στο Χαρτούμ, και «εκτιμούμε ότι έως 200.000 άνθρωποι» επιπλέον μπορεί να αναγκαστούν να «διαφύγουν στο Τσαντ κατά τους επόμενους τρεις μήνες», προειδοποιεί σε ανακοίνωση η Λόρα Λο Κάστρο, εκπρόσωπος της UNHCR στο Τσαντ.

Η πλειονότητα των προσφύγων αυτών «προέρχονται από το Νταρφούρ», περιοχή στο δυτικό Σουδάν, στα σύνορα με το Τσαντ, που «έχει πληγεί σοβαρά από βία και αυξανόμενη αστάθεια», σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ.

«Με την περίοδο των βροχών να φθάνει τις επόμενες εβδομάδες, χρειαζόμαστε μαζική επιμελητεία για να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από τις περιοχές των συνόρων προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία τους», ανέφερε η ύπατη αρμοστεία που κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης» και καλεί τη «διεθνή κοινότητα» να της προσφέρει τα μέσα για να «συνεχίσει να εντείνει τις παρεμβάσεις και να σώζει ζωές».

«Η UNHCR έχει ανάγκη από 214,1 εκατ. δολάρια για να προσφέρει προστασία και ζωτικής σημασίας βοήθεια» σε όλους τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στο Τσαντ, συμπεριλαμβανομένων «72,4 εκατ. για την επείγουσα αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στο Σουδάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι αυτές οι ανάγκες χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή μόνο έως το 16%, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η UNHCR και διεθνείς και τοπικές μκο προσφέρουν εδώ και ενάμιση μήνα αδιάκοπα βοήθεια σε αυτούς τους πρόσφυγες, κατά πλειονότητα γυναίκες και παιδιά, που διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα, κυρίως στις επαρχίες του Τσαντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.