Στη φυλακή για τρομοκρατία Κούρδος βουλευτής στην Τουρκία

Στη φυλακή για τρομοκρατία Κούρδος βουλευτής στην Τουρκία

Καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλακή για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση 2,5 ετών έναν βουλευτή του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου κόμματος, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Ο Μαχμούτ Τογκρούλ, μέλος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από την επαρχία Γκαζίαντεπ, κρίθηκε ένοχος για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε δύο ομιλίες του το 2016. Οι συνήγοροί του υποστήριξαν, ότι οι ομιλίες αυτές δεν περιείχαν κανένα «εγκληματικό» στοιχείο και επικαλέστηκαν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει, ότι το HDP συνδέεται με το PKK, κάτι που διαψεύδει το φιλοκουρδικό κόμμα, τονίζοντας ότι στοχοθετείται άδικα από την κυβέρνηση. Δεκαέξι μέλη του HDP, μαζί με τον Τογκρούλ, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, κυρίως με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Οι δέκα από αυτούς παραμένουν στη φυλακή.

Ο πρώην επικεφαλής του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντίπαλος του Ερντογάν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, καταδικάστηκε επίσης τον περασμένο μήνα μετά από σχεδόν 2 χρόνια στη φυλακή.