Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τον θάνατο του ομογενή στην Αλβανία

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τον θάνατο του ομογενή στην Αλβανία

«Τι συνέβη στις Βουλιαράτες;»

Απαντήσεις ζητούν τα πολιτικά κόμματα για τον θάνατο του Έλληνα ομογενή από πυρά Αλβανών αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες.

«Τα γεγονότα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενή, από την αλβανική αστυνομία, πρέπει πλήρως να διερευνηθούν. Από κει και πέρα η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδουτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η Ένωση Κεντρώων «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία από την αλβανική αστυνομία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και σε όλον τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Ο Βορειοηπειρώτης αδερφός μας πλήρωσε με τη ζωή του την ύψωση της ελληνικής σημαίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η δολοφονία του μάς θυμίζει τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Η δολοφονία αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα η ελληνική πολιτεία να μην υποχωρεί και να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και θάρρος τα δίκαια του ελληνισμού».

«Τι συνέβη στις Βουλιαράτες;» διερωτάται το Ποτάμι και τονίζει: «Η αλβανική πλευρά – και όχι μόνο η αλβανική αστυνομία – πρέπει να απαντήσει πώς εξελίχθηκαν όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ.Κατσιφά.

Πώς υπήρξε η πρώτη εμπλοκή με την τοπική αστυνομία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις Βουλιαράτες και τι έγινε στη συνέχεια με την επέμβαση της ειδικής αλβανικής μονάδας. Το κυριότερο είναι να απαντηθεί αν δόθηκε στον Κ.Κατσιφά η δυνατότητα να παραδοθεί. Η αλβανική πλευρά υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις».