Τηλεφώνημα Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του

Τηλεφώνημα Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του

«Πλέον στη νέα Τουρκία δεν έχουμε χρόνο να χάνουμε»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, όπως δήλωσε σήμερα μία πηγή του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Κύπρος δεν είναι απελπισμένη», δήλωσε λίγη ώρα νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εννοώντας το ψευδοκράτος, σε σχέση με τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Σακάρια της Τουρκίας με θέμα «Το όραμα της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική τη νέα εποχή» ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές συμφωνίες που πάγωσαν, όπως το Καραμπάχ, στην Κριμαία, ωστόσο υπάρχει και η Κύπρος μας».
«Εμείς στην Κύπρο κάνουμε ειλικρινή βήματα αλλά βλέπουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να ζήσει από κοινού (με τους Τουρκοκύπριους), δεν είναι έτοιμη να κάνει διαμοιρασμό, δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία. Τώρα στα λόγια αποδέχεται ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα ενέργειας του νησιού. Όταν όμως λέμε έλα να το εφαρμόσεις και να το θέσεις υπό εγγύηση, κάνει μονομερή βήματα.

Κι εμείς τώρα πήραμε την πλατφόρμα μας και ξεκινήσαμε την γεώτρησή μας. Τώρα και το Μπαρμπαρός είναι στην περιοχή. Η Κύπρος δεν είναι απελπισμένη. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παραβιάσει την ΑΟΖ της Τουρκίας», ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο ανέφερε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό«. «Αλλά πλέον πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί και πώς θα διαπραγματευτούμε. Χωρίς να συμφωνήσουμε από πριν, μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος διαπραγματεύσεων, το να ξεκινήσουμε διαδικασία σημαίνει μόνο χάσιμο χρόνου. Πλέον στη νέα Τουρκία δεν έχουμε χρόνο να χάνουμε. Θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να κάνουμε βήματα που θα είναι επικεντρωμένα στη λύση», πρόσθεσε.