Παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit προτείνουν οι Βρυξέλλες

Παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit προτείνουν οι Βρυξέλλες

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, πρότεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν όψει της σημερινής Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, την παράταση κατά ένα έτος της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδό της χώρας από τη Ένωση, ώστε να δοθεί χρόνος για την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

«Μία από τις επιλογές είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα έτος», δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Η πρόταση αυτή -την οποία το επιτελείο του Μισέλ Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει- σκοπεύει να δώσει χρόνο για την επίλυση του θέματος των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, ανεπίλυτο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι αναμένεται το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θα κάνει μία σύντομη τοποθέτηση προς τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα βρεθούν μεταξύ τους οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είχε αρχικά παρουσιασθεί ως «η στιγμή της αλήθειας», λιγότερο από 6 μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, την οποία προβλέπεται να ακολουθήσει μεταβατική περίοδος.

Όμως ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο έληξε χωρίς αποτέλεσμα, κυρίως ως προς το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, για το οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούν μόνο, για το ότι δεν θέλουν την επαναφορά ενός «σκληρού συνόρου», που θα χωρίζει την ιρλανδική νήσο στα δύο, τινάζοντας στον αέρα τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.