Επιβάτης αεροπλάνου προκάλεσε την προσγείωση του συνοδεία F-16

Επιβάτης αεροπλάνου προκάλεσε την προσγείωση του συνοδεία F-16

Μεθυσμένος 29χρονος προκάλεσε συμπλοκή μέσα στο αεροσκάφος

Ολλανδικά F-16 συνόδευσαν ως την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Airbus της KLM μετά από συμπλοκή επιβάτη με το πλήρωμα καμπίνας.

Σύμφωνα με τις αρχές, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκαν να συνοδεύσουν το αεροσκάφος της ΚLM, που ερχόταν απ' το Αμπού Ντάμπι νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έως την προσγείωση στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε, ότι ένας 29χρονος Αμερικανός επιβάτης έγινε επιθετικός, όταν του ζητήθηκε να επιστρέψει στο κάθισμά του. Τότε ξέσπασε συμπλοκή . Το αεροπλάνο βρισκόταν στο γερμανικό εναέριο χώρο, περίπου μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση στο Schiphol.

Τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον Αμερικανό με τη βοήθεια των επιβατών. Αρκετοί επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη συμπλοκή. Ο Αμερικανός επιβάτης συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωση και μεταφέρθηκε σε κλινική για ψυχιατρική αξιολόγηση. Εκπρόσωπος της KLM δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία εκφράζει τη λύπη της για το "δυσάρεστο περιστατικό" και ότι το πλήρωμα ακολουθούσε τους συνήθεις κανόνες.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Telegraph "ο δράστης είναι 29 ετών και βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών". Ο άνδρας αυτός στη μέση της νύχτας, ενώ όλοι οι άνθρωποι στο σκάφος κοιμήθηκαν, σηκώθηκε και άρχισε να περπατάει ανησυχητικά. "Αρχικά τον πήγαμε πίσω στο κάθισμά του, αλλά λίγο μετά άρχισε να ουρλιάζει και να χτυπά άγρια τους γύρω του", δήλωσε μια αεροσυνοδός στην εφημερίδα.

Οι επιβάτες τρομοκρατήθηκαν. "Η συμπεριφορά του ήταν πολύ απειλητική από τη μια στιγμή στην άλλη. Επίσης, δεν ξέρω γιατί. Η πτήση δεν ήταν γεμάτη, υπήρχε αρκετός χώρος, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ χαλαρή", είπε η αεροσυνοδός. Οι αρχές επαίνεσαν τις ενέργειες του πληρώματος, που , με τη βοήθεια μερικών γενναίων επιβατών, αμέσως παρενέβησαν για να θέσουν υπό έλεγχο τον Αμερικανό επιβάτη. "Αλλά η αναταραχή πήρε ώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιλότοι μας ήθελαν να προσγειώσουν στο Schiphol το συντομότερο δυνατόν...", σύμφωνα με ανακοίνωση τη KLM.

Κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Αμερικανού επειδή έθεσε σε κίνδυνο την πτήση. Μερικοί επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρώς, επιβεβαιώνει εκπρόσωπος της KLM. Η Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε, ότι είναι πάντα σε ετοιμότητα, αλλά η συνοδεία F16 διατάσσεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.