Προκλητική η Τουρκική «Μπλε Φάλαινα», η Αθήνα απέσυρε την φρεγάτα «Έλλη»

Προκλητική η Τουρκική «Μπλε Φάλαινα», η Αθήνα απέσυρε την φρεγάτα «Έλλη»

Η Άγκυρα πήγε να βάλει στην άσκηση περιοχές εντός του FIR Αθηνών προκαλώντας την οργή της - Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση

Τέσσερις ημέρες έμειναν μέχρι την ολοκλήρωση της τουρκικής άσκησης «Μπλε Φάλαινα» και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των πλοίων που συμμετέχουν σε αυτή.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Για την άσκηση αυτή η Τουρκία κινητοποίησε 4 φρεγάτες, 5 υποβρύχια, δύο κορβέτες, ένα πλοίο υποστήριξης, ένα περιπολικό, 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών, 6 ελικόπτερα, ένα πλοίο διάσωσης υποβρυχίων και μαχητικά της πολεμικής της αεροπορίας.

Στην άσκηση συμμετέχει και η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ αλλά χωρίς την συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας «Έλλη» όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Ο λόγος έχει να κάνει με το «λάθος» όπως το χαρακτήρισε ο τούρκος ΑΓΕΕΘΑ Yasar Guler, της Άγκυρας να εντάξει στην άσκηση και περιοχές εντός του FIR Αθηνών. Η επισήμανση έγινε στους τούρκους από τον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ στην τελευταία συνάντηση των δύο αρχηγών στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Η Ελλάδα διέταξε ως εκ τούτου το πλοίο να αποσυρθεί προσωρινά από την ΝΑΤΟική Δύναμη. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του news.gr στην Ρόδο και θα επανενταχθεί στην ΝΑΤΟική Δύναμη μόλις τελειώσει η άσκηση ή μόλις διορθωθεί το «λάθος» από την Άγκυρα.