Η Άγκυρα βγάζει στόλο στην Μεσόγειο για την άσκηση «Μπλε Φάλαινα»

Η Άγκυρα βγάζει στόλο στην Μεσόγειο για την άσκηση «Μπλε Φάλαινα»

Με ΝΑΤΟικό καπέλο θα συμμετάσχει και Ελληνική φρεγάτα στη τουρκική άσκηση

Η Τουρκία ξεκινά από τις 28 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στην Μεσόγειο την άσκηση «Μπλε Φάλαινα 2018». Για την άσκηση αυτή η Άγκυρα θα κινητοποιήσει 4 φρεγάτες, 5 υποβρύχια, δύο κορβέτες, ένα πλοίο υποστήριξης, ένα περιπολικό, 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών, 6 ελικόπτερα, ένα πλοίο διάσωσης υποβρυχίων και μαχητικά της πολεμικής της αεροπορίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Με ΝΑΤΟικό «καπέλο» θα κινηθεί στην άσκηση μια ακόμα τουρκική φρεγάτα με το ελικόπτερό της.
Στην άσκηση αυτή θα συμμετάσχουν και μονάδας από τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέϊν, την Αλγερία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Πακιστάν, την Ρουμανία και την Σαουδική Αραβία.

Από πλευράς ΝΑΤΟ σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού θα συμμετάσχουν ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης από τις ΗΠΑ και μία φρεγάτα από Ρουμανία, Πακιστάν, Ολλανδία και Ελλάδα. Τα πλοία αυτά ανήκουν στην 2η Μόνιμη Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG-2).

Να θυμίσουμε πως η άσκηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που εκπρόσωποι των εταιρειών Exxonmobil και TOTAL έχουν δηλώσει πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ,

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr εκ μέρους της Ελλάδας θα είναι η φρεγάτα «Έλλη», η οποία τονίστηκε πως θα είναι εκεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης.