Σύγκρουση ΑΚΕΛ με την κυβέρνηση στην Κύπρο για την πτήση ελληνικών F-16

Σύγκρουση ΑΚΕΛ με την κυβέρνηση στην Κύπρο για την πτήση ελληνικών F-16

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε υπέρπτηση την πτήση των μαχητικών της Αθήνας

Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ ξέσπασε την επομένη της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Εζεκία Παπαϊωάννου να επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναφορά του στο διάγγελμα περί «εμφύλιου σπαραγμού» αλλά και για την παρουσία των δύο ελληνικών μαχητικών F-16 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com. Κάτι που δεν έμεινε αναπάντητο από την Κυβέρνηση, η οποία σήκωσε το γάντι και πέρασε στην αντεπίθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε απαράδεκτη και καταδικαστέα την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «εμφύλιο σπαραγμό», σημειώνοντας πως «με αυτή την αναφορά ο Πρόεδρος εξισώνει τους παράνομους δολοφόνους της ΕΟΚΑ Β με τους υπερασπιστές της νομιμότητας και της δημοκρατίας, τους οποίους και προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο». Πρόσθεσε ακόμα ότι με τη συγκεκριμένη αναφορά του, ακυρώνει τα όσα δήλωσε για απότιση φόρου τιμής στους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πυρά του Στέφανου Στεφάνου στράφηκαν και στην παρουσία των ελληνικών F-16 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σημείωσε πως ο Πρόεδρος δηλώνει ότι μόνο η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους θα απαλλάξει εμάς και τους Τουρκοκύπριους από όσα τραγικά βιώνουμε και διερωτήθηκε «ποια μηνύματα θέλαμε να εκπέμψουμε με τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα στην πολύ κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε σε σχέση με την προοπτική των διαπραγματεύσεων και της λύσης του Κυπριακού;» «Εκτός κι αν ούτε και φέτος είχε γνώση ο Πρόεδρος για τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών, όπως πέρσι δημόσια είχε παραδεχθεί», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Έντονη ήταν αντίδραση του Προεδρικού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει αντιπολίτευση επί παντός επιστητού, επικρίνοντας τον Πρόεδρο ακόμα και για το συνενωτικό, όπως το χαρακτήρισε, διάγγελμά του με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. «Για τον ίδιο σκοπό δεν διστάζει, όμως, με τοποθέτηση, να βρεθεί και πάλι, όπως πέρσι, σε απόλυτη αντίθεση ακόμα και με τον υποψήφιο πρόεδρο που το ίδιο είχε προτείνει στον κυπριακό λαό και να κατακρίνει τη συμβολική παρουσία των δύο ελληνικών αεροσκαφών, αντίθετα από τον κ. Σ. Μαλά που την είχε χαιρετίσει», δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημείωσε ακόμα ότι η πτήση δύο αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, στοχεύοντας να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία, «της οποίας την ακεραιότητα και την ίδια την ύπαρξη επιβουλεύονται δεκάδες χιλιάδες τουρκικού κατοχικού στρατού». Πρόκειται, όπως είπε, για ενεργό συμπαράσταση ενός κράτους σε ένα άλλο κράτος του οποίου την ανεξαρτησία προσπαθεί να πλήξει ή και να καταργήσει η Τουρκία. Κάλεσε μάλιστα το ΑΚΕΛ να σταματήσει να προσπαθεί να αποκομίσει κομματικά οφέλη και να δει την παρουσία των δύο ελληνικών μαχητικών όπως τη βλέπει το σύνολο του κυπριακού λαού.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επανήλθε για να σημειώσει δηκτικά: «Όπως πάντα η Κυβέρνηση αντί να απαντήσει επί της ουσίας, καταφεύγει σε σοφιστείες και υπεκφυγές. Αυτή η τακτική αναδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε».