Μέτρα ασφαλείας αλά Ομπάμα για τον Ερντογάν στο Βερολίνο

Μέτρα ασφαλείας αλά Ομπάμα για τον Ερντογάν στο Βερολίνο

Οι ειδικές ομάδες της Αστυνομίας σφράγισαν ακόμα και τα φρεάτια των υπονόμων στην περιοχή της Καγκελαρίας

Μέτρα ασφαλείας τα οποία μπορούν να συγκριθούν με αυτά που είχαν ληφθεί κατά την τελευταία επίσκεψη του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχουν ληφθεί για την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο Βερολίνο λίγο μετά το μεσημέρι, με ελπίδες «επανεκκίνησης» των διμερών σχέσεων.

Για την περιφρούρηση των μετακινήσεων της τουρκικής αντιπροσωπείας αλλά και των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί θα απασχοληθούν συνολικά 4200 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί, με τις δυνάμεις του Βερολίνου να έχουν ενισχυθεί από επτά ακόμη κρατίδια. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε ο κ. Ερντογάν έχει αποκλειστεί με οδοφράγματα και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, ενώ έχω απαγορευτεί η κυκλοφορία και στην παρακείμενη Πύλη του Βρανδεμβούργου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε ο τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Κολωνία, θα πρέπει να αναμένονται περιορισμοί στην κυκλοφορία τόσο στους δρόμους όσο και στα ποτάμια αλλά και στον εναέριο χώρο του Βερολίνου, καθώς έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών και drones.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ειδικές ομάδες της Αστυνομίας σφράγισαν τα φρεάτια των υπονόμων στην περιοχή της Καγκελαρίας και του ξενοδοχείου του κ. Ερντογάν, στην οροφή του οποίου έχουν εγκατασταθεί ελεύθεροι σκοπευτές. Σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την ανίχνευση εκρηκτικών ήλεγξαν τον χώρο και η πρόσβαση του προσωπικού και των πελατών του ξενοδοχείου γίνεται πλέον μέσω ανιχνευτή μετάλλου.

Απόψε ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία, ενώ αύριο το πρωί (10:30 ώρα Ελλάδος) θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue για την συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ακολούθως θα συναντηθεί με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει και γεύμα εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δύο αντιπροσωπείες ωστόσο θα συναντηθούν εκ νέου και το Σάββατο, σε πρόγευμα εργασίας, λίγο πριν ο κ. Ερντογάν εγκαταλείψει το Βερολίνο για την Κολωνία, όπου θα εγκαινιάσει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Ευρώπης, το οποίο θεωρείται ήδη «το μακρύ χέρι της 'Αγκυρας» στην Γερμανία. Διαδηλώσεις κατά του τούρκου Προέδρου έχουν προαναγγελθεί τόσο στο Βερολίνο και στην Κολωνία όσο και σε άλλες πόλεις.