Στο Βερολίνο ο Ερντογάν με ελπίδες «επανεκκίνησης» των σχέσεων

Στο Βερολίνο ο Ερντογάν με ελπίδες «επανεκκίνησης» των σχέσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να επαναπροσεγγίσει την γερμανική ηγεσία έπειτα από δύο χρόνια αντεγκλήσεων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, εν μέσω κρίσης της τουρκικής οικονομίας και με στόχο την «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να επαναπροσεγγίσει την γερμανική ηγεσία έπειτα από δύο χρόνια αντεγκλήσεων αλλά αυτό δεν προβλέπεται εύκολη υπόθεση.

«Είμαστε ακόμη μακριά από μια εξομάλυνση των σχέσεων» με την Τουρκία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.

«Δεν θα ξεχάσουμε τι έχει συμβεί», τόνισε ο κ. Ροτ μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και αναφέρθηκε σε «απαράδεκτες προσβολές» από την πλευρά του τούρκου Προέδρου, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Γερμανία για «ναζιστικές μεθόδους».

Η επίσκεψη αυτή, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Γερμανία, από την εκλογική του στο προεδρικό αξίωμα της Τουρκίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψηςς θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ τρεις φορές και με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ,ενώ στην ατζάντα βρίσκονται ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, το διμερές εμπόριο, την ασφάλεια, αλλά και πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, όπως επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινότητα που ζει στην Γερμανία.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του τούρκου προέδρου,  η κ. Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Ερντογάν δύο φορές για συνομιλίες στην καγκελαρία: την Παρασκευή το μεσημέρι και το Σάββατο το πρωί πριν ο κ. Ερντογάν αναχωρήσει για την Κολωνία όπου θα παραβρεθεί στα εγκαίνια τζαμιού της τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης DITIP.

Ωστόσο, η καγκελάριος, όπως και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεν θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο που παραθέτει ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ το βράδυ της Παρασκευής προς τιμή του τούρκου ομολόγου του.

Πριν ακόμα φτάσει, ο Τούρκος πρόεδρος σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ζητά από την Γερμανία να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να συνδέσει το δίκτυο του ιμάμη, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση (FETO), με το αποτυχημένο πραξικόπημα.