«Όχι» από Μέι σε πρόωρες εκλογές και δεύτερο δημοψήφισμα

«Όχι» από Μέι σε πρόωρες εκλογές και δεύτερο δημοψήφισμα

Δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Βρετανίδα πρωθυπουργός τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Όπως τόνισε σε δημοσιογράφους που τη συνόδευαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας της να διεξαχθούν αυτή την περίοδο βουλευτικές εκλογές.

«Αυτό που κάνω είναι να εργάζομαι για να πετύχω μια καλή συμφωνία με την Ευρώπη (σ.σ. για το Brexit) για το εθνικό συμφέρον. Δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να έχουμε εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.

Παράλληλα, αρνήθηκε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν μπλοφάρει όταν λέει ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit παρά να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια κακή συμφωνία, απάντησε «Όχι».

Παραμένει το χάσμα μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας

Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε εκφράσει την άποψη ότι θα προτιμούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από την προσφορά που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε πως, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Βρετανία χρειάζεται να δει αντιπροτάσεις από την ΕΕ.

«Ανέκαθεν έλεγα πως το να μην υπάρξει συμφωνία είναι καλύτερο από το να υπάρξει μια κακή συμφωνία. Πιστεύω πως κακή συμφωνία θα ήταν μια συμφωνία που θα διέλυε το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Μέι όταν ερωτήθηκε αν ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο από ένα που να μοιάζει με την υφιστάμενη εμπορική συμφωνία Καναδά-ΕΕ.

Ο εκπρόσωπός της δήλωσε αργότερα πως η Μέι αναφερόταν συγκεκριμένα στο είδος της συμφωνίας που προσφέρει αυτή τη στιγμή η ΕΕ για το μελλοντικό εμπόριο, μία συμφωνία που η Βρετανία θεωρεί πως θα χωρίσει την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία από τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς επιμένει να υιοθετήσει η Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικούς τελωνειακούς κανονισμούς.

Η θέση της ουσιαστικά αποκλείει επίσης εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit που προωθούνται από ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της και βασίζονται σε μια ευρεία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρόμοια με αυτή που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ' οδόν προς τη Νέα Υόρκη για να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Μέι δήλωσε πως καλωσορίζει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η ΕΕ εξακολουθεί να θέλει μια συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit. «Πιστεύω πως αυτό που διευκρίνισε είναι πως υπάρχει ελπίδα και προσδοκία και επιθυμία για μια συμφωνία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όμως η Μέι πρόσθεσε πως η ΕΕ εξακολουθεί να είναι αυτή που οφείλει να άρει το αδιέξοδο μετά την απόρριψη των βρετανικών προτάσεων. «Αν έχουν ανησυχίες, πρέπει να παρουσιάσουν αυτές τις ανησυχίες σ' εμάς και αν έχουν αντιπροτάσεις, ας ακούσουμε τις αντιπροτάσεις και μετά μπορούμε να τις συζητήσουμε και να τις προωθήσουμε», κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.