Τούρκος ΥΠΟΙΚ από Βερολίνο: Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον

Τούρκος ΥΠΟΙΚ από Βερολίνο: Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον

Για «νέα εποχή» στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ

Για «νέα εποχή» στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας. Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ. μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και Πέτερ Αλτμάιερ. «Να κοιτάξουμε στο μέλλον», ζήτησε ο κ. Αλτμάιερ, ενώ ο κ. Σολτς διευκρίνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο.

«Έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο έντασης. Η Τουρκία και η Γερμανία μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον γεμάτες ελπίδα», δήλωσε ο κ. Μπαϊράκ, έμπιστος του Tούρκου Προέδρου και σύζυγος της κόρης του, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Υπήρξαν κατά το παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και στις δύο πλευρές, ωστόσο μας συνδέουν περισσότερα από 100 χρόνια συνεργασίας και σε πολλές περιπτώσεις και φιλίας», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, ενώ, σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Τουρκία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε όλοι να υπάρχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της κράτησης Γερμανών σε τουρκικές φυλακές, χωρίς μάλιστα να τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Χθες, αφέθηκε ελεύθερος ακόμη ένας κρατούμενος, ενώ απομένουν άλλοι πέντε.

Οι δύο πλευρές πάντως επιδιώκουν την εξομάλυνση των σχέσεών τους και επενδύουν πολλά στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία, στις 27-29 Σεπτεμβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε, ωστόσο, ότι «θα συζητηθούν όλα τα δύσκολα θέματα». Θα πραγματοποιηθούν μάλιστα δύο συναντήσεις της Καγκελαρίου 'Άνγκελα Μέρκελ με τον κ. Ερντογάν, κάτι που δεν συνηθίζεται σε ανάλογες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων.

«Η Άγκυρα δεν επεδίωξε οικονομική βοήθεια»

Η Άγκυρα δεν επιδίωξε να λάβει οικονομική βοήθεια από την Γερμανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Βερολίνο σήμερα και ούτε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει στήριξη όταν συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Η Τουρκία δεν αναζήτησε οικονομική βοήθεια, ούτε κατά τις συνομιλίες μας σήμερα ούτε πρόκειται να το κάνει στις συνομιλίες που θα έχουν ο πρόεδρος και η καγκελάριος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σολτς μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του και γαμπρό του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε ότι η Τουρκία απήλαυσε ισχυρούς δείκτες ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι: «αυτό κάνει όλους μας αισιόδοξους ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις».

Παρακαλούμε περιμένετε ...