Βόλτα με ανοικτή θωρακισμένη Μερσεντές για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόλτα με ανοικτή θωρακισμένη Μερσεντές για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Υποδοχή ροκ σταρ στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας - Εντυπωσιακές σκηνές

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε στον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο αεροδρόμιο, ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήρε τον καλεσμένο του και μαζί πέρασαν από τους δρόμους της Πιονγιάνγκ μέσα σε μία μαύρη, ανοιχτή θωρακισμένη Μερσεντές.

Παρελαύνοντας στους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους σαν ροκ σταρ,  οι ηγέτες της Βορείου και Νοτίου Κορέας χαιρετούσαν διαρκώς τον κόσμο, ενώ το πολύχρωμο αλαλάζων πλήθος τους επευφημούσε διαρκώς, κουνώντας σημαίες και ανθοδέσμες.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αφίχθη σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ για την τρίτη του σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με απώτερο σκοπό να αναθερμανθούν οι συνομιλίες — που φέρονται να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο — ανάμεσα στην βορειοκορεάτικη και την αμερικανική κυβέρνηση για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μουν πιστώνεται πως διαδραμάτισε κρίσιμο διαπραγματευτικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην πραγματοποίηση της ιστορικής συνόδου κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές «περιστέρι» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, θα αποπειραθεί να πείσει τον Κιμ να λάβει απτά μέτρα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του.

Ο Κιμ δεσμεύθηκε τόσο ενώπιον του Μουν όσο και προς τον Τραμπ ότι θα εργαστεί για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου». Η φράση αυτή όμως είναι ανοικτή σε ερμηνείες. Η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον διαπραγματεύονται έκτοτε για το πώς η δέσμευση αυτή θα γίνει συγκεκριμένη και θα υλοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί «οριστική και απολύτως επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η βορειοκορεατική ηγεσία θέλει μια επίσημη διακήρυξη από την αμερικανική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Παρακαλούμε περιμένετε ...