Γλίτωσαν τα χειρότερα στις ΗΠΑ, εξασθένησε ο τυφώνας Φλόρενς

Γλίτωσαν τα χειρότερα στις ΗΠΑ, εξασθένησε ο τυφώνας Φλόρενς

Σφοδρές καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι πλήττουν τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας

Στην Κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον κατατάσσεται πλέον, φανερά εξασθενημένος, ο τυφώνας Φλόρενς, που απείλησε σοβαρά τις ανατολικές ΗΠΑ, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις και θέτοντας σε ετοιμότητα τον στρατό.

Με ανέμους έως και 150 χιλιομέτρων την ώρα, παραμένει πάντως στα όρια της Κατηγορίας 2 και συνιστά «σημαντική απειλή» για ακόμη 24 έως 36 ώρες, προειδοποίησε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων (Fema).

Σφοδρές καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι πλήττουν ήδη τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας, ενώ έχουν εκδοθεί ήδη προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και για τον κίνδυνο πλημμυρών στα περιοχές από όπου θα περάσει ο κυκλώνας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, σχεδόν 440.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Βόρεια και την Νότια Καρολίνα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Τα εδάφη έχουν απορροφήσει ήδη μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων και δεν έχουν άλλα περιθώρια, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, εξ ου και η αυξημένη ανησυχία για σοβαρές και αιφνίδιες πλημμύρες.

Ορισμένες πλημμυρισμένες ζώνες είναι υπερβολικά επικίνδυνες ώστε να μπορέσουν να επέμβουν οι διασώστες, δήλωσε ο Τζεφ Μπάιαρντ, αναφερόμενος στους ανθρώπους που αψήφησαν την εντολή εκκένωσης και βρίσκονται τώρα σε δυσχερή θέση.