Ο Βίκτορ Ορμπάν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Βίκτορ Ορμπάν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο εθνικο-συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγορείται για παραβίαση του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σφοδρή συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και τον ούγγρο πρωθυπουργό  Βικτόρ Ορμπάν για να αποφασισθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να δράσει για να προλάβει την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει εάν θα ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης λόγω της «ύπαρξης σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ενωση».

Επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου και των ελευθεριών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, κακομεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, η λίστα των κατηγοριών κατά του εθνικο-συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 είναι μακριά.

Ο ίδιος, ο οποίος θα πάρει τον λόγο σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να υπερασπισθεί τις θέσεις του, απέρριψε όσα τού προσάπτονται λέγοντας ότι βασίζονται σε «ανακριβείς και εσφαλμένες εκτιμήσεις», ενώ ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος μίλησε στις Βρυξέλλες για «κυνήγι μαγισσών».

Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει την συζήτηση θα διεξαχθεί αύριο και το αποτέλεσμα εμφανίζεται αμφίρροπο.
Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της συνθήκης απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων.
Η ενισχυμένη αυτή πλειοψηφία είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 218 ευρωβουλευτές) μετρά στις τάξεις του το Fidesz, το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν (12 ευρωβουλευτές). Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετέχουν κόμματα όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Αγγελα Μέρκελ, το κόμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ , αλλά και το κόμμα της γαλλικής δεξιάς Les Republicains.