Το νέο «στοίχημα» της Βρετανίας μετά το Brexit

Το νέο «στοίχημα» της Βρετανίας μετά το Brexit

«Υπάρχει ένας κόσμος και πέρα από την Ευρώπη και πέρα από το Brexit»

Η μετατροπή της Βρετανίας σε «εξαγωγική υπερδύναμη» είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο «στοίχημα» που βάζει η βρετανική κυβέρνηση. Ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την ΕΕ για τη μετά Brexit εποχή, με σημερινή του παρέμβαση ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, παρουσίασε τη στρατηγική του, με την οποία, όπως είπε, σκοπεύει να μετατρέψει τη χώρα σε «εξαγωγική υπερδύναμη». Όπως, μάλιστα, τόνισε, το Λονδίνο ασχολείται υπερβολικά με το Brexit και τις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο. «Υπάρχει ένας κόσμος και πέρα από την Ευρώπη και πέρα από το Brexit» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο Φοξ θέλει να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «εξαγωγική υπερδύναμη του 21ου αιώνα μέσω της καλύτερης χρήσης» του «διεθνούς δικτύου, των νέων ψηφιακών εργαλείων και της δημιουργίας ενός σταθερού δικτύου μεταξύ των εταιρειών».

«Όταν πηγαίνω στην Κίνα ή σε άλλες περιοχές του κόσμου, μιλούν για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, για τους δασμούς, για τις ΗΠΑ, για την Κίνα, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» είπε ο ίδιος ο υπουργός σε ομιλία του στο Institute of Directors του Λονδίνου. «Και εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μιλάμε παρά μόνο για το Brexit, το Brexit και ξανά το Brexit. Είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά δεν είναι το μοναδικό στην ατζέντα του παγκόσμιου εμπορίου» πρόσθεσε ο Φοξ υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ένας κόσμος και πέρα από την Ευρώπη και πέρα από το Brexit» κα εκφράζοντας τη λύπη του επειδή εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις αμελούν την κατάκτηση των άλλων αγορών, ιδίως στην Κίνα και την Αφρική.

Πέρυσι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο που κατέγραψαν η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα ήθελε να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 35%, κάτι που θα έφερνε τη Βρετανία στις πρώτες θέσεις μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, μακριά όμως ακόμη από τη Γερμανία.

«Πρέπει να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας» τόνισε ο Φοξ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2017 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξαν τα 620 δισεκατομμύρια λίρες.

Στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος, οι υποστηρικτές του Brexit επιμένουν για τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για τη Βρετανία όταν θα ανακτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της εμπορικής πολιτικής της. Οι φιλοευρωπαίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διατήρηση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη αφού το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές εξαγωγές βρετανικών αγαθών.