Θα τα βρούμε με τις ΗΠΑ λέει τώρα η Τουρκία – «Ράλι» ανόδου για τη λίρα

Θα τα βρούμε με τις ΗΠΑ λέει τώρα η Τουρκία – «Ράλι» ανόδου για τη λίρα

Κέρδη άνω του 5% για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου - Ενισχύεται κι έναντι του ευρώ

Αισιόδοξη ότι τα προβλήματα που υπάρχουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα διευθετηθούν δηλώνει η Άγκυρα, ενώ την ίδια ώρα η τουρκική λίρα αποδύεται σε ράλι ανόδου. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε πως οι διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες που συνέβαλαν στην πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, θα επιλυθούν, όμως η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για επηρεασμό της τουρκικής δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της, αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα, αλλά θα συνεχίσει, όπως είπε, τις συνομιλίες εάν η Ουάσινγκτον επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση της διπλωματικής διένεξης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως είπε, δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ.

Τα τουρκικά αντίποινα ύψους 533 εκατ. δολαρίων

Νωρίτερα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, όπως χαρακτηριστικά είπε. Η κίνηση αυτή ήρθε ως «αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των προϊόντων που αφορά αυτή η ισχυρή αύξηση των δασμών είναι τα τουριστικά λεωφορεία, οι δασμοί των οποίων ανέρχονται πλέον στο 120%, ορισμένα αλκοολούχα ποτά (140%), ο καπνός (60%) ή ακόμη το ρύζι και καλλυντικά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, το ύψος των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια δολάρια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά όχι ο μοναδικός».

Η απόφαση υπεγράφη σήμερα από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι έρχεται ως απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Παρασκευή για επιβολή υψηλότερων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία. Μάλιστα, χθες το βράδυ η Ουάσινγκτον δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει και σε νέες κυρώσεις εάν δεν λυθεί το θέμα με τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Η κίνηση των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών οδήγησε την Παρασκευή στην «κατάρρευση» της τουρκικής λίρας με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί 16% έναντι του δολαρίου. Από χθες, ωστόσο, η λίρα ενδυναμώνεται σημαντικά υπό την επίδραση κυρίως των μέτρων της Kεντρικής Tράπεζας της Άγκυρας που ανακοίνωσε στήριξη της ρευστότητας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ

Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα «σπρώξει» την Άγκυρα πιο κοντά στην Ευρώπη. Ήδη, σήμερα ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με προεδρική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στη Συρία, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και συζήτησαν τη σχεδιαζόμενη συνάντησή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

«Ράλι» για τη λίρα

Η διαμάχη με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου εφέτος. Χθες, ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο περίπου 8%, μετά την είδηση ότι την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών. Σήμερα, ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης, η είδηση για τα τουρκικά αντίποινα «πίεσαν» την ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα να φθάνει να ενισχύεται στις 6,4125 λίρες από 6,3544 που ήταν χθες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα το κλίμα ανεστράφη με την τουρκική λίρα να αποδύεται σε ράλι ανόδου, αποκομίζοντας κέρδη μεγαλύτερα του 6% μετά τις νέες κινήσεις των αρμόδιων τραπεζικών αρχών να στηρίξουν το νόμισμα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής να περιορίσει τις συναλλαγές swap και των ελπίδων για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή την ώρα, η τουρκική λίρα ενισχύεται κατά 5,3% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με την ισοτιμία δολαρίου – λίρας να διαμορφώνεται στις 6,0725 λίρες από 6,3544 που ήταν χθες στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης.

Απερρίφθη και πάλι το αίτημα Μπράνσον να αφεθεί ελεύθερος

Εν τω μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον να αφεθεί ελεύθερος από την κατ’ οίκον κράτησή του και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δικαστήριο της Σμύρνης (δυτικά) απέρριψε σήμερα την προσφυγή που είχε καταθέσει ο πάστορας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ένα άλλο δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημά του.

Ο Τούρκος δικηγόρος του πάστορα, Τζεμ Χαλαβούρτ, επιβεβαίωσε πως ένα άλλο δικαστήριο της Σμύρνης θα εξετάσει το αίτημα του πελάτη του, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.