Νέες απειλές ΗΠΑ προς Τουρκία

Νέες απειλές ΗΠΑ προς Τουρκία

Θα προχωρήσουν και σε νέες κυρώσεις εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας μέσα στις επόμενες ημέρες

Σκληραίνει κι άλλο η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί την Άγκυρα για νέες οικονομικές πιέσεις, εάν δεν αναθεωρήσει τη στάση της για τον Αμερικανό πάστορα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ο Άντριου Μπράνσον να αφεθεί ελεύθερος, διαμηνύει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το αυστηρό μήνυμα εστάλη μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς με θέμα την υπόθεση Μπράνσον. Ο Μπόλτον τον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν παραχωρήσεις.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσε ότι «δεν κατεγράφη καμία πρόοδος» έως τώρα στην υπόθεση του πάστορα.

«Η (θέση της αμερικανικής) διοίκησης θα παραμείνει εξαιρετικά σταθερή σε αυτήν την υπόθεση. Ο πρόεδρος είναι 100% αφοσιωμένος στο να φέρει τον πάστορα Μπράνσον στην πατρίδα και εάν δεν δούμε ενέργειες τις επόμενες ημέρες ή σε διάστημα μιας εβδομάδας θα ληφθεί περαιτέρω δράση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω δράση θα έχει το πιθανότερο τη μορφή οικονομικών κυρώσεων. «Η πίεση θα συνεχιστεί αν δεν δούμε αποτελέσματα».

«Απογοητευμένος ο Τραμπ»

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει «απογοητευμένος» από τη μέχρι τώρα εξέλιξη του θέματος «Ο πρόεδρος αισθάνεται μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πάστορας Μπράνσον δεν έχει απελευθερωθεί, καθώς και για το γεγονός ότι και άλλοι Αμερικανοί πολίτες και εργαζόμενοι σε διπλωματικές υπηρεσίες δεν έχουν αποφυλακιστεί» είπε η γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.