Τέλος στην «οδύσσεια» των 141 μεταναστών του Aquarius

Τέλος στην «οδύσσεια» των 141 μεταναστών του Aquarius

Παρέμβαση Αβραμόπουλου: Πρέπει να βρεθεί μία μακροπρόθεσμη λύση για το μεταναστευτικό

Μετά από τέσσερις ημέρες εν πλω βρέθηκε τελικά λύση για τους 141 μετανάστες του πλοίου Aquarius.  Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο συμφώνησαν να δεχθούν στο έδαφός τους τους μετανάστες που είχαν διασωθεί κι επιβιβαστεί στο πλοίο από την προηγούμενη Παρασκευή στα ύδατα της Λιβύης.

Το πλοίο βρισκόταν στα ύδατα της Μάλτας και της Ιταλίας, όμως και οι δύο χώρες είχαν απαντήσει αρνητικά στο αίτημα των ΜΚΟ Sos Mediterranee και Γιατρών χωρίς Σύνορα τα ανοίξουν τα λιμάνια τους για την υποδοχή των μεταναστών με το ιταλικό παράρτημα των «Γιατρών χωρίς σύνορα» να καταγγέλλει μάλιστα ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για οριστική αποδυνάμωσή τους.

Νωρίτερα, οι δήμαρχοι του Παλέρμο και της Νάπολης Λεολούκα Ορλάντο και Λουίτζι Ντε Ματζίστρις είχαν δηλώσει πρόθυμοι να ανοίξουν τα λιμάνια τους. Όμως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επέμεινε στην τακτική των κλειστών λιμανιών, τονίζοντας πως «το σκάφος αυτό μπορεί να πάει όπου θέλει, εκτός από την Ιταλία»

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη η Ένωση να καταλήξει σε μια μακροπρόθεσμη λύση για το μεταναστευτικό. «Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από συμφωνίες ad hoc, χρειαζόμαστε διαρκείς λύσεις. Δεν είναι ευθύνη μιας ή μερικών χωρών μελών μόνο, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.