Τέσσερις χώρες θα υποδεχθούν τους μετανάστες του Aquarius

Τέσσερις χώρες θα υποδεχθούν τους μετανάστες του Aquarius

Αφαιρέθηκε η σημαία Παναμά από το Aquarius

Σε περιπολικό σκάφος σε διεθνή ύδατα θα επιβιβαστούν οι μετανάστες του πλοίου Aquarius με προορισμό τη Μάλτα. Από εκεί θα αναχωρήσουν για τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έκανε γνωστό η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα και η Γαλλία και πάλι επεμβαίνουν για να λύσουν ένα αδιέξοδο με μετανάστες», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. «Με τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες θέλουμε να δείξουμε πως η πολυμερής προσέγγιση είναι δυνατή».

Οι 58 μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο Aquarius «θα επιβιβασθούν σε πλοίο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας σε διεθνή ύδατα» και θα μεταφερθούν στη Μάλτα πριν σταλούν σε τέσσερις χώρες της ΕΕ, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Μούσκατ Κουρτ Φαρούτζα, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες τέσσερις χώρες πρόκειται.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί «μόλις καταστεί δυνατό από άποψη επιμελητείας» και πως «η κυβέρνηση της Μάλτας συμμετέχει σ' αυτή την προσπάθεια σε καθαρά ανθρωπιστική βάση».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, οι μετανάστες θα μοιραστούν σε Γερμανία, Γαλλία Ισπανία και Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βάσει της συμφωνίας, η Γαλλία θα υποδεχθεί 18 μετανάστες, η Γερμανία και η Ισπανία από 15 και η Πορτογαλία 10.

Αφαιρέθηκε η σημαία Παναμά από το Aquarius

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μάλτας, μόλις οι μετανάστες μεταφερθούν σε πλοίο της Μάλτας, το Aquarius θα συνεχίσει τον πλου του προς τη Μασσαλία «για να τακτοποιήσει την κατάστασή του, δεδομένου ότι του αφαιρέθηκε η σημαία».

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ SOS Mediterranee και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Παναμάς αφαίρεσε τη σημαία του από το Aquarius έπειτα από ιταλικές πιέσεις.