Φόβοι για «λουτρό αίματος» στην Ιντλίμπ, καθώς ο στρατός ετοιμάζει επίθεση – News.gr

Φόβοι για «λουτρό αίματος» στην Ιντλίμπ, καθώς ο στρατός ετοιμάζει επίθεση

Φόβοι για «λουτρό αίματος» στην Ιντλίμπ, καθώς ο στρατός ετοιμάζει επίθεση

Στο προπύργιο των ανταρτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια άνθρωποι ή και περισσότεροι

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος βομβάρδισαν σήμερα θέσεις ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ενώ συγκεντρώνουν παράλληλα ενισχύσεις γύρω από την επαρχία, ενόψει επίθεσης εναντίον του προπύργιου των ανταρτών.

Την ίδια ώρα στη Γενεύη ο σύμβουλος του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικά ζητήματα Γιαν Έγκελαντ έκανε γνωστό πως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία δήλωσαν σήμερα, στη διάρκεια συνάντησης της ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης του ΟΗΕ για τη Συρία, πως θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποφευχθεί μια μάχη στην Ιντλίμπ που θα απειλούσε εκατομμύρια αμάχους.

Ο Έγκελαντ δήλωσε πως στην Ιντλίμπ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια άνθρωποι ή και περισσότεροι και πως ελπίζει ότι διπλωμάτες και στρατιωτικοί απεσταλμένοι θα καταφέρουν να επιτύχουν μια συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος».

Πρόσθεσε όμως πως ο ΟΗΕ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να γίνει μάχη στην Ιντλίμπ και ζητάει από την Τουρκία να κρατήσει ανοικτά τα σύνορά της ώστε οι άμαχοι να μπορούν να διαφύγουν, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποίησε πρόσφατα πως η Ιντλίμπ, η τελευταία συριακή επαρχία που διαφεύγει πλήρως του ελέγχου του, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του στρατού του.

Η επαρχία Ιντλίμπ τέθηκε υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης το 2015. Βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και έχει γύρω της εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς.

Περίπου το 60% της επαρχίας Ιντλίμπ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης στην οποία κυριαρχεί το συριακό πρώην σκέλος της Αλ-Κάιντα, ενώ το υπόλοιπο της επαρχίας μοιράζονται διάφορες ανταρτικές οργανώσεις.

1
σχόλιο
  1. avatar Φάνης

    Εύχομαι ο στρατός του Άσαντ να φτάσει μεχρι την Άγκυρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...