Ισχυρές πιέσεις στη στερλίνα λόγω Brexit

Ισχυρές πιέσεις στη στερλίνα λόγω Brexit

Οι επενδυτές φοβούνται για το ενδεχόμενο «άτακτου» Brexit

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών υποχώρησε σήμερα η στερλίνα με τους επενδυτές να σπεύδουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η έξοδος από την ΕΕ για τη Βρετανία θα επιτευχθεί χωρίς συμφωνία.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι από το Λονδίνο τονίζουν πως ολοένα και περισσότεροι επενδυτές προεξοφλούν πως η Βρετανία δεν θα καταφέρει να πετύχει οποιαδήποτε συμφωνία, με αποτέλεσμα η βρετανική οικονομία να δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα εμπορικά εμπόδια με την Ευρώπη την επόμενη ημέρα από το Brexit.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ τόνισε ότι η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία φθάνει προς το παρόν στο 60%. Λίγες ημέρες νωρίτερα όμως και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνει, είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.

Η στερλίνα αποδυναμώθηκε σήμερα έναντι του ευρώ στις 90,175 πένες, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει κάτω από τις 90 πένες. Έναντι του αμερικανικού νομίσματος η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα χαμηλά του 1,2859 δολαρίου. Συνολικά από τα μέσα Απριλίου η στερλίνα έχει χάσει 10,6% της αγοραστικής της αξίας έναντι του δολαρίου.