Κυρώσεις στην Τουρκία από ΗΠΑ για τον Αμερικανό πάστορα

Κυρώσεις στην Τουρκία από ΗΠΑ για τον Αμερικανό πάστορα

Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα και χαρακτηρίζει «εχθρική» τη στάση της Ουάσινγκτον

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για το θέμα του Αμερικανού πάστορα. Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να τονίζει ότι οι δύο υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψή του το 2016 και στην κράτησή του μετέπειτα.

Από την πλευρά της η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένη να προβεί σε αντίποινα εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ υλοποιηθούν. «Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την λανθασμένη απόφαση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «εχθρική» τη στάση της Ουάσινγκτον.

Οι κυρώσεις

Κάθε περιουσιακό στοιχείο των δύο υπουργών που βρίσκεται εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας παγώνει και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους κρίνεται «απαγορευμένη», τόνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση. Οι κυρώσεις επιβάλλονται στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος του 2017 που βασίζεται στον λεγόμενο νόμο Μαγκνίτσκι, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιτρέπεται να επιβάλουν κυρώσεις σε άτομα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά.

«Να αφεθεί άμεσα ελεύθερος»

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι ο πάστορας Μπράνσον έχει κάνει οποιοδήποτε λάθος και πιστεύουμε ότι είναι θύμα μιας άδικης κράτησης από την κυβέρνηση της Τουρκίας», δήλωσε η Σάντερς. «Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν και κατέληξε λέγοντας πως «ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωσή του». Από την πλευρά της και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ διεμήνυσε για άλλη μία φορά ότι ο Μπράνσον πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Ο 50χρονος Μπράνσον που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και αντιμετωπίζει ακόμη και την κατηγορία της κατασκοπείας.

Δριμύ κατηγορώ Ερντογάν

Ώρες πριν την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι καθοδηγείται από μια «ευαγγελιστική και σιωνιστική νοοτροπία». «Μια προσέγγιση με τέτοια απειλητική γλώσσα δεν θα ωφελήσει κανέναν» είχε δηλώσει ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν. .

Συνομιλία Πομπέο - Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνομίλησε σήμερα στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, προκειμένου να του ζητήσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.