Καθησυχάζει η Fed για την άνοδο του πληθωρισμού – Τι είπε στο Κογκρέσο

Καθησυχάζει η Fed για την άνοδο του πληθωρισμού – Τι είπε στο Κογκρέσο

Δεν πρόκειται να επιταχυνθεί η άνοδος των επιτοκίων

«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζει η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών την άνοδο του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας πως είχε προβλεφθεί από το 2017. Συνεπώς, όπως τονίζει, στην εξαμηνιαία έκθεσή της που παρουσίασε σήμερα στο Κογκρέσο, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της νομισματικής της πολιτικής, κυρίως, δε, επίσπευσης της αύξησης των επιτοκίων.

Κάποιοι οικονομολόγοι, πάντως, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η μείωση της φορολογίας -που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ- να οδηγήσει σε «υπερθέρμανση» της οικονομίας, αυξάνοντας τον πληθωρισμό κι εξαναγκάζοντας τη Fed να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων. Άλλοι υποστηρίζουν πως οι νέοι, αλλά και οι προτεινόμενοι δασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Τις απόψεις τους, ωστόσο, δεν φαίνονται να συμμερίζονται τα μέλη της Fed, καθώς στην έκθεσή τους δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί ανάγκης επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Πάντως, το 60% των επενδυτών φέρεται να αναμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων για το τρέχον έτος.

Σχετικά Tags
FED