«Αναταράξεις» στην κυβέρνηση Μέι λόγω Brexit

«Αναταράξεις» στην κυβέρνηση Μέι λόγω Brexit

Μέσα σε λίγες ώρες υπέβαλαν την παραίτησή τους δύο κορυφαίοι υπουργοί

Τις προτάσεις της για το Brexit υπεραμύνεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, εν μέσω της «θύελλας» που έχει ξεσπάσει στην κυβέρνησή της με τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών της, του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζητά την απομάκρυνση της κυβέρνησής της, επειδή, όπως υποστηρίζει, η Τερέζα Μέι είναι «ανίκανη να διαπραγματευτεί» και ο Ντόναλντ Τουσκ, από την άλλη πλευρά, θέτει θέμα ματαίωσης του Brexit. Το σίγουρο είναι ότι η Μέι βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση, όπου απαιτούνται γρήγοροι κι έξυπνοι χειρισμοί. Ο χρόνος θα δείξει αν θα το καταφέρει, καθώς ήδη τα σενάρια που διακινούνται είναι πολλά.

«Οι Βρετανοί δεν εμπιστεύονται τη Μέι για το Brexit»

Πέραν των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και στην αντιπολίτευση, η Τερέζα Μέι έχει να αντιμετωπίσει όμως και τη δυσαρέσκεια των Βρετανών. Δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εγκρίνουν τους χειρισμούς της για το Brexit, έχει συρρικνωθεί στο 29%, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε να διεξάγεται η σχετική έρευνα το Νοέμβριο του 2016. Ενδεικτικό της δυσφορίας που επικρατεί είναι πως, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ORB International, το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 55% στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
«Η Μέι έχασε τον υπουργό της για το Brexit (Ντέιβιντ Ντέιβις) αλλά χάνει επίσης ολοένα και πιο πολύ την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Τζόνι Χιλντ, γενικός διευθυντής της ORB International.

«Η μεταβατική περίοδος δεν θα παραταθεί»

Σε αυτό το θολό, αρνητικό τοπίο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγκάστηκε να βγει και να υπερασπιστεί το σχέδιο που πρότεινε την περασμένη Παρασκευή στους κορυφαίους υπουργούς της σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να πέσουν οι τόνοι. Υποσχέθηκε, δε, ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» για το Brexit την προσεχή Πέμπτη. Απαντώντας εμμέσως στον Ντόναλντ Τουσκ, όχι μόνο δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης του Brexit, αλλά διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος δεν θα παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου». Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η κατάλληλη.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην ΕΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα πρότασή της γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. Επιπρόσθετα, επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα μοντέλα που έχουν προτείνει για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο. «Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Άτακτο Brexit»

Για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, εάν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα «άτακτο» Brexit, χωρίς συμφωνία. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει, όμως, να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Θα μπορούσε να ματαιωθεί το Brexit»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε θέμα ματαίωσης του Brexit σε tweet που έγραψε μετά την είδηση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, ενός εκ των σθεναρότερων υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν αλλά τα προβλήματα που προκάλεσαν στους ανθρώπους παραμένουν. Μπορώ μονάχα να λυπηθώ διότι η ιδέα του Brexit δεν «έφυγε» μαζί με τους Ντέιβις και Τζόνσον. Αλλά… ποιος ξέρει;».