Ταϊλάνδη: Μόνο 4 παιδιά και ο προπονητής παραμένουν στη σπηλιά

Ταϊλάνδη: Μόνο 4 παιδιά και ο προπονητής παραμένουν στη σπηλιά

Oι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού εντός των επόμενων 20 ωρών

Άλλα τέσσερα αγόρια βγήκαν σήμερα σώα από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των διασωθέντων παιδιών στα 8.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο ξεκίνησε σήμερα στις 11πμ τοπική ώρα και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και με επιτυχία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Πλέον, μέσα στη σπηλιά παραμένουν μόνο 4 παιδιά και ο προπονητής τους, η υγεία των οποίων «είναι ακόμη καλή».

Oι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων εντός των επόμενων 20 ωρών.

Ο Οσοτανακόρν εξέφρασε ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν καλά νέα και πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά».

Τα τέσσερα παιδιά αγόρια που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.

Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους αλλά πολύ πεινασμένα - ζήτησαν μάλιστα τηγανιτό ρύζι με βασιλικό.  Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.

Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Ρόιτερ πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυκτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.