Ξαναψηφίζει τη συμφωνία η Βουλή της ΠΓΔΜ μετά την αναφορά σε «μακεδονικό στρατό»

Ξαναψηφίζει τη συμφωνία η Βουλή της ΠΓΔΜ μετά την αναφορά σε «μακεδονικό στρατό»

Ο πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, «επιστρέφει ως ανεπίδοτη» τη συμφωνία στον Ζάεφ

Επεστράφη ως ανεπίδοτη… από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στον Ζόραν Ζάεφ η συμφωνία των Πρεσπών για μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία και σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Σήμερα η Βουλή της ΠΓΔΜ καλείται να ψηφίσει και πάλι για τον νόμο περί κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Το κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε τη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ. Στην περίπτωση που και με τη νέα ψηφοφορία εγκριθεί η συμφωνία, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Η νέα ψηφοφορία γίνεται λίγες ώρες μετά την αναφορά του Ζόραν Ζάεφ σε μακεδονικό στρατό που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...