Με ένα νόμο ο Ερντογάν κάνει… τον εαυτό του απόλυτο Σουλτάνο!

Με ένα νόμο ο Ερντογάν κάνει… τον εαυτό του απόλυτο Σουλτάνο!

Το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται και ο Ερντογάν θα μπορεί να συστήνει υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς

Διάταγμα, το οποίο μεταφέρει όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό, δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της γείτονας χώρας.

Με το συγκεκριμένο διάταγμα τροποποιούνται νόμοι που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζουν όλες οι αναφορές στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο που πλέον αντικαθίστανται με αναφορές στον πρόεδρο και την προεδρία.

Συγκεκριμένα, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται και ο Ερντογάν θα μπορεί να συστήνει υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς. Όλα αυτά χωρίς να απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016. Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι αλλαγές που προβλέπονται με το σημερινό διάταγμα θα τεθούν σε ισχύ μετά την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου που αναμένεται να γίνει στις 8 ή 9 Ιουλίου στο κοινοβούλιο.