Ο Κουρτς «οπλίζει» για το μεταναστευτικό ενάντια στο Βερολίνο

Ο Κουρτς «οπλίζει» για το μεταναστευτικό ενάντια στο Βερολίνο

«Είναι αυτονόητο ότι δεν θα υποστηριχθεί και ούτε θα συναφθεί καμία συμφωνία σε βάρος της Αυστρίας»

Δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της η Αυστρία έπειτα από τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου, αποσαφήνισε απόψε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, και με τον προερχόμενο από τους Ελευθέρους υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση «σίγουρα δεν είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της Αυστρίας», τόνισε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι θέλει να αναμένει τί πραγματικά θα πράξει η Γερμανία, ενώ, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, επισήμανε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για όλες τις περιστάσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος παρέπεμψε στο γεγονός ότι στον συμβιβασμό ανάμεσα στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Μέρκελ και στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, θα πρέπει να συναινέσει και το συγκυβερνών στην Γερμανία Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου Στράχε, ο οποίος διευκρίνισε πως «είναι αυτονόητο ότι δεν θα υποστηριχθεί και ούτε θα συναφθεί καμία συμφωνία σε βάρος της Αυστρίας», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ υπογράμμισε πως «δεν θα επιτραπεί τίποτε από το οποίο προκύπτει ζημία για την Αυστρία».

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επικαλέστηκε τις δηλώσεις της αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, η οποία χαρακτήρισε την συμφωνία Μέρκελ- Ζέεχοφερ «ακάλυπτη επιταγή».
Υπονοώντας σαφώς τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, ο Χέρμπερτ Κικλ διατεινόταν πως «η Αυστρία δεν επιτρέπεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο βάρος από το κληροδότημα μίας λανθασμένης πολιτικής του καλωσορίσματος, που συνδέεται στην Ευρώπη με συγκεκριμένα ονόματα».