Είναι νωρίς να μιλάμε για επιτυχία, λέει τώρα ο Τουσκ

Είναι νωρίς να μιλάμε για επιτυχία, λέει τώρα ο Τουσκ

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας»

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έπρεπε να ξενυχτήσουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, το δύσκολο μέρος όμως δεν ήταν αυτό, αλλά η εφαρμογή της! Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκτιμώντας πως «είναι υπερβολικά νωρίς να μιλά κανείς για επιτυχία».

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε» είπε ο κ. Τουσκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο Ντ. Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. «Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στο Brexit, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά» να γίνει, καθώς τα δυσκολότερα σημεία της συμφωνίας παραμένουν ανεπίλυτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι δύο πλευρές θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, είναι η τελευταία ευκαιρία να «ανοίξουν» τώρα τα χαρτιά τους.