Η «ώρα της κρίσης» για τον Ερντογάν και την Τουρκία

Η «ώρα της κρίσης» για τον Ερντογάν και την Τουρκία

Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 με τ απρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στις 11:00 το βράδυ

Έκλεισαν οι κάλπες για τις κρίσιμες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία.

Η ψηφοφορία στη χώρα των 81 εκατομμυρίων κατοίκων ολοκληρώθηκε επισήμως στις 17:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας. Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 11:00 το βράδυ. οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 το πρωί σε όλη την επικράτεια, με την προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις να έχει ξεκινήσει νωρίς, από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές, που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ψήφισαν στην Άγκυρα.

Στην συνοικία Μαϊλέρμπεγι της Κωνσταντινούπολης ψήφισε η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα, από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ψήφισε στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατείται.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες επιστρατεύθηκαν για την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας ανέλαβαν την τήρηση της τάξης. Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι στις κατοικίες τους άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο δεν έλειψαν καταγγελίες από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης για απόπειρες νοθείας. «Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε. Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.