Άρχισαν τα «όργανα» πριν τη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό

Άρχισαν τα «όργανα» πριν τη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό

Η Ομάδα του Βίζεγκραντ αρνείται να συμμετάσχει και η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφωνεί στον Ιταλό πρωθυπουργό για να τον πείσει να δώσει το «παρών».

Δεν έχει περάσει ούτε ένα 24ωρο από την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για σύγκληση μίνι Συνόδου Κορυφής, την Κυριακή, με θέμα το προσφυγικό και στην Ευρώπη άρχισαν ήδη τα «όργανα».

Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από την Ιταλία με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να αρνείται τη συμμετοχή της χώρας του και να λέει πως είναι καλύτερα να κάνουν οικονομία τα έξοδα του ταξιδιού. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και δη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και να δηλώσει ότι μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις που δόθηκαν θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο Κορυφής.

Το πιο ηχηρό «χαστούκι», όμως, ήρθε από την Ομάδα του Βίζεγκραντ, το μπλοκ των χωρών της ΕΕ που έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης. Η απάντηση στην πρόσκληση του προέδρου Γιούνκερ για συμμετοχή τους στη μίνι Σύνοδο ήταν ένα μεγάλο «όχι» με τον Πολωνό πρωθυπουργό να ανεβάζει τους τόνους και να χαρακτηρίζει τη Σύνοδο της Κυριακής ως «απαράδεκτη».

«Οι μετανάστες πρέπει να οδηγούνται εκτός ΕΕ»

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι μετά το τέλος της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επεσήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να διοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη».

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σημείωσε επίσης ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Πάντως, παρά την άρνηση των χωρών της V4 να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ο κ. Κουρτς θα δώσει το «παρών» την Κυριακή.

Το τηλεφώνημα Μέρκελ στον Κόντε

Στην Ιταλία, η πρόσκληση για τη μίνι Σύνοδος Κορυφής είχε προκαλέσει από χθες τον οξύτατο εκνευρισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έντονη αντίδραση της Ρώμης αποδίδεται στο γεγονός ότι το κείμενο που διέρρευσε ενόψει της Συνόδου έθιγε ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων κι επικεντρωνόταν στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα αυτό, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε χθες υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Ιταλία «δεν είναι διαθέσιμη» για να συζητήσει «δευτερεύουσες κινήσεις» (την ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ) χωρίς να έχει προηγουμένως εξετασθεί το ζήτημα των αφίξεων στο έδαφός της, «που η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της». (σ.σ. Η Ιταλία επικρίνει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την έχουν στηρίξει επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της).

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί και ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος με μία αιχμηρή δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο για να δεχθεί «ένα μάθημα που έχουν ήδη προετοιμάσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί».

«Ή υπάρχει μια πρόταση χρήσιμη σχετικά με την υπεράσπιση των συνόρων, την ασφάλεια και, προσθέτω, σχετικά με τα δικαιώματα των αληθινών προσφύγων ή ας τολμήσουμε να πούμε όχι», τόνισε ο Μ. Σαλβίνι και πρόσθεσε: «Αν πάμε στη σύνοδο για να δεχθούμε ένα μάθημα που έχουν ήδη προετοιμάσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, καλύτερα να κάνουμε οικονομία τα χρήματα του ταξιδιού».

Το απόγευμα, πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαίωσε μέσω Facebook ότι θα είναι παρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφού δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε «ανήσυχη» για ενδεχόμενη απουσία της Ιταλίας.

«Της επιβεβαίωσα πως θα ήταν απαράδεκτο για μένα να συμμετάσχω σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με ένα κείμενο ήδη επεξεργασμένο», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η καγκελάριος αποσαφήνισε τα πράγματα λέγοντας ότι υπήρξε μια παρεξήγηση: το σχέδιο του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) θα αποσυρθεί», εξήγησε ο Τζουζέπε Κόντε και συνέχισε:

«Η συνάντηση δεν θα καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο, αλλά μόνο σε μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας» (28-29 Ιουνίου).