Η Άγκυρα παραλαμβάνει αύριο τα F-35 από τις ΗΠΑ

Η Άγκυρα παραλαμβάνει αύριο τα F-35 από τις ΗΠΑ

Η Lockheed Martin θα παραδώσει τα δύο πρώτα μαχητικά, αλλά θα παραμείνουν επί αμερικανικού εδάφους

Η Τουρκία θα παραλάβει κανονικά αύριο Πέμπτη τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ σε ιδιωτικό κανάλι της γείτονος.

Ο Μποζντάγ επέκρινε την απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας για «πάγωμα» της πώλησης όπλων στην Τουρκία και υποστήριξε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν να κατασκευάσουν τα F-35 για την Τουρκία, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες επικοινωνίες σχετικά με τα αεροσκάφη και αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράδοση», συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα». Τόνισε δε, ότι η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας στοχεύει στο να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που αγόρασε η χώρα από τη Ρωσία.

Ο Μποζντάγ υποστήριξε μάλιστα, ότι η Τουρκία στράφηκε στην αγορά των S-400, επειδή οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης αρνήθηκαν να της πωλήσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. «Ενώ δεν διαθέτουμε αντιαεροπορικό σύστημα και σαν Τουρκία το έχουμε ανάγκη, οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν το συγκεκριμένο σύστημα. Ζητάμε από άλλους και εκείνοι δεν μας τα δίνουνε. Τότε τι να κάνει η Τουρκία; Να αφήσει τον εναέριο χώρο της ανυπεράσπιστο; Όταν προμηθεύεται από αλλού αυτό το σύστημα, της λένε πως δεν μπορεί να το προμηθευτεί. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε δε στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απορρέει από το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι «εδώ δεν τίθεται θέμα υποχώρησης. Η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας περί μη πώλησης όπλων δεν επηρεάζει την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατέψει τον εαυτό της». Κατηγόρησε μάλιστα την Ουάσιγκτον, ότι προστατεύει τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ, ο οποίος ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου 2016 και δεν τον εκδίδει στην Τουρκία. Ερωτηθείς σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές κατηγορούμενος για εμπλοκή με τη FETÖ, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια νομική διαδικασία, που διεξάγεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε, ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της στο Τέξας η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων F-35 στην Τουρκία, ωστόσο διευκρινίζει, ότι στη συνέχεια αυτά θα μεταφερθούν στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα, όπου και θα παραμείνουν. Κάνει δε γνωστό, ότι ήδη βρίσκονται στο Τέξας Τούρκοι πιλότοι, προκειμένου να εκπαιδευτούν στα συστήματα των F-35.