Οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Διαμαρτύρονται για την άδικη αντιμετώπιση του Ισραήλ, ενώ χωρίζουν τα μικρά παιδιά από τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν απόψε την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα που η απόφαση του Τραμπ να χωρίζει τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή.

Οι ΗΠΑ αποχωρούν επειδή το Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν και, επιπροσθέτως, θεωρούν ότι είναι προκατειλημμένο απέναντι στο Ισραήλ.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης αυτής, με την οποία απειλεί από πέρσι η Ουάσινγκτον, αναμένεται να γίνει γύρω στη 01.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ.

Στα μέσα του 2017 η Χέιλι είχε ζητήσει να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο το οποίο ιδρύθηκε το 2006 και αντικατέστησε την ομώνυμη Επιτροπή που υπήρχε μέχρι τότε. Η Ουάσινγκτον ζητούσε επίσης να μην τίθεται πλέον συστηματικά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου το ζήτημα «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη».

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Μιανμάρ και το Νότιο Σουδάν αλλά «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε εκ νέου σήμερα την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι είναι η μοναδική πιθανή επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση.

«Δεν θέλω τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους» υπογράμμισε, προτού προσθέσει: «Όταν (όμως) συλλαμβάνετε τους γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι… πρέπει να χωρίσετε τα παιδιά» από τους γονείς.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα απέχουν από το Συμβούλιο αυτό. Επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους το μποϊκόταραν από την ημέρα που ιδρύθηκε και εντάχθηκαν σ' αυτό μόνο όταν εξελέγη πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα.