Τσαβούσογλου: Η τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 θα γίνει κανονικά

Τσαβούσογλου: Η τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 θα γίνει κανονικά

ASELSAN: Το μπλοκάρισμα θα βλάψει τις ΗΠΑ

Παρά το σοκ που έχει υποστεί η Τουρκία από το μπλοκάρισμα των F-35 που εισηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ η Γερουσία, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει πως τα μαχητικά στελθ θα δοθούν τελικά στη χώρα κανονικά στο πλαίσιο τελετής την Πέμπτη.

«Η τελευτή για την έξοδο από την γραμμή παραγωγής του πρώτου F-35 της Τουρκίας θα γίνει στις 21 Ιουνίου» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την Yeni Safak.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το πρώτο F-35 θα παραδοθεί στην Τουρκία παρά τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου.

«Το πρόγραμμα του F-35 παραδοσιακά κάνει μια τελετή για να αναγνωρίσει κάθε πρώτο μαχητικό των ΗΠΑ και διεθνών πελατών. Η τελετή εξόδου από την γραμμή παραγωγής για το πρώτο F-35 της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου. Μετά το αεροσκάφος θα μεταφερθεί στην αεροπορική βάση Λουκ στην Αριζόνα όπου τούρκοι πιλότοι θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται» αναφέρει γραπτή ανακοίνωση της εταιρείας τονίζει η τουρκική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Daily Sabah η τουρκική βιομηχανία ΑSELSAN, που συμμετέχει στο πρόγραμμα φτιάχνοντας το ηλεκτροοπτικό σύστημα σκόπευσης και το σύστημα ελέγχου τόνισε πως μια τέτοια κίνηση θα βλάψει τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η εμμονή της Τουρκίας με το θέμα του μαχητικού, που ο επικεφαλής της γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας της χώρας Ισμαϊλ Ντεμίρ ανάρτησε και σχετικό βίντεο με την πρώτη πτήση του.