Corriere della Sera για Σκοπιανό: Στο τέλος υπερίσχυσε η λογική

Corriere della Sera για Σκοπιανό: Στο τέλος υπερίσχυσε η λογική

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο Τύπος της χώρας

Στη συμφωνία που υπέγραψαν χθες στις Πρέσπες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρεται, σε ανάλυσή της, η εφημερίδα Corriere della Sera. «Στο τέλος υπερίσχυσε η λογική» γράφει ο αναλυτής Σέρτζιο Ρομάνο, ο οποίος προσθέτει ότι «ο Αλέξανδρος ήταν σαφώς Έλληνας, αλλά ένας μέρος της Μακεδονίας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, με την πάροδο των αιώνων, έγινε κυρίως σλάβικη».

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε την ίδια λογική με την οποία κατάφερε να χειριστεί και το θέμα του ευρώ», σημειώνει ο Ρομάνο και συμπληρώνει: «Οι κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος απέδειξαν ότι οι παλιοί εθνικιστές δεν έχουν εξαφανισθεί, αλλά οι νέες γενιές έχουν άλλες έγνοιες και διαφορετικά ενδιαφέροντα».

Παράλληλα, η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero τονίζει ότι η χθεσινή υπογραφή ενισχύσει σίγουρα τον ηγετικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να λύσει ένα θέμα που έμοιαζε αδύνατον να μπορέσει να ξεπεραστεί, εξαιτίας της αμοιβαίας ακαμψίας που είχε επικρατήσει.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από σήμερα στην Αθήνα όλοι εργάζονται με στόχο τα μέτρα για το χρέος, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για να μπορέσει να περπατήσει η χώρα, βασιζόμενη μόνο στις δυνάμεις της όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες χαρακτηρίζεται «ιστορική» και από την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, με αναφορά στη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι πρόκειται για μία λύση «win- win», η οποία επετεύχθη «χάρη στον διάλογο και τη διπλωματία».